Forțele Aeriene Regale Olandeze vor trimite avioane F-35A Lighning II în Bulgaria datorită tensiunilor în creștere dintre Ucraina și Rusia.

Conform informațiilor din presa locală, două avioane F-35A olandeze vor lua parte la misiunile NATO din regiune pentru a consolida securitatea statelor est europene membre ale alianței nord-Atlantice.

F-35A Lightning II - Forțele Aeriene Regale Olandeze

F-35A Lightning II – Forțele Aeriene Regale Olandeze

Presa olandeză subliniază faptul că aceasta va fi prima misiune străină pentru avioanele F-35A proprii.

Cele două avioane de generația a cincea vor ateriza la Baza Aeriană Graf Ignatievo, situată în apropiere de orașul Plovdiv din centrul Bulgariei.

Sofia a comandat deja opt avioane multirol din generația a patra, tip F-16 Block 70/72, primele două urmând să fie livrate în lunile următoare.

Până atunci însă, avioanele F-35A olandeze și cele bulgărești MiG-29 vor menține securitatea în regiune.

Ministrul olandez al Apărării, Kaisa Olongren, a declarat că țara sa intenționează să înceapă furnizarea de armament către Ucraina datorită concentrării alarmante de trupe rusești la granița cu această țară.

În ziua de 21 Ianuarie a acestui an, ministrul rus de Externe Sergei Lavrov a transmis NATO și SUA condiții pentru reducerea prezenței militare în Euroa de Est. Lavrov a subliniat că Moscova vrea ca trupele NATO să fie retrase de pe teritoriile României și Bulgariei.

Kiril Petokov, premierul Bulgariei și ministerul bulgar de Externe au răspuns Moscovei că Bulgaria nu este un membru de mâna a doua în NATO, iar calitatea de membru NATO este consfințită în constituția Republicii Bulgaria – ca atare, acestea sunt trupe bulgare.

Mișto răspunsul.

Ai noștri parcă sunt construiți din material de pufuleți.

Iulian Iamandi