Olanda intenționează să furnizeze Ucrainei două nave vânătoare de mine. VM-urile aparțin clasei Alkmaar.

Ucraina va primi, de asemenea, din partea Olandei, sisteme radar pentru detectarea dronelor și poduri mobile M3.

Veștile le-a dat Kajsa Ollongren, ministrul olandez al apărării, în cadrul unei conferințe de presă ținută după vizitarea orașelor ucrainene Mykolayiv și Odesa.

Olanda are o expertiză maritimă enormă, inclusiv în ceea ce privește descoperirea și neutralizarea minelor marine.

Ollongren a declarat că navele vânătoare de mine și instruirea echipajelor ucrainene vor contribui la securitatea Mării Negre și a Europei, precum și la securitatea alimentelor globale.

Mai mult, contribuția olandeză va sprijini forțele armate ucrainene în tranziția către sistemele de armament occidentale și standardele NATO.

Marina Regală Olandeză înlocuiește vânătoarele de mine cu nave noi, livrările planificate pentru Ucraina depinzând astfel de înlocuirea acestora cu noile nave.

Așadar, cele două vânătoare de mine ar putea fi livrate Ucrainei în anul 2025.

Echipajele ucrainene vor începe instruirea în cea de-a doua jumătate a anului 2023. De instruirea marinarilor ucraineni se vor ocupa Olanda și Belgia, posibil și alți aliați.

Navele clasei Alkmaar au deplasamentul de 536 de tone, lungimea de 51,5 metri și lățimea de 8,96 metri. Pescajul de 3,6 metri îi permite să opereze în ape puțin adânci.

Pentru sprijin în operațiile de deminare, vânătoarele de mine Alkmaar sunt echipate cu două RHIB-uri și un ROV (Remotely Operated underwater Vehicle) tip PAP 104.

Iulian Iamandi