F-35 - in poza asta parca nu este la fel de urat ca de obicei...

F-35 – in poza asta parca nu este la fel de urat ca de obicei…

Da, iar de rau si iar despre F-35… Acum, veste cu olandezii care se pare ca vor reteza din numarul de paseri.

Conform unei surse citata de Reuters, pe motiv de costuri in crestere dar si datorita intarzierilor programului, pe deasupra planurilor Olandei de a cumpara avioane F-35 pluteste un nor gri inchis.

Umbra cade vag si acopera intre 17 si 33 F-35 de pe hartie.

Pana sa se auza “jeart!”, securea olandejilor mai sade nitel in aer. Rau ar fi sa caza dincolo de 33.

Sa mentionam ca totalul e grasut: 85 paseri-de-paseri, toate F-35, compatibile la scari cu standardele NATO. (lol)

Decizia finala se va lua pana la sfarsitul anului, dar oficialii americani nu dorm pe o ureche. Dimpotriva, se tem ca olandezii ar putea declansa o “spirala a mortii” pentru cel mai mare program al Pentagonului, afectand pretul avioanelor din restul de comenzi – chestie care ar putea avea ca impact mai multe anulari.

Inusi Washingtonul a dat in asteptare pana dincolo de 2017 un numar de 410 din cele 2443 F-35 comandate.

Valorand vreo 400 de miliarde de dolari, programul F-35 JSF – destinat sa inlocuiasca avioanele F-16 si un brat de alte paseri – a fost afectat de probleme tehnice si are intarzieri de sapte ani, precum si un cost cu 70 de procente mai dolofan.

Adica, e o gafa – zic eu.

Olandejii au infipt in programul F-35 un miliard si peste doua sute de milioane de euro…

“The question is … do we want to be able to do the same kinds of missions as in Kosovo, Iraq, andAfghanistan,” “If we quit the F-35, it will cost us more than we have already paid and will cost us jobs. But the F-16 needs to be replaced – and soon.”

Asa, ca tot nu avusesem si noi un citat. Vorbele ii apartin lui Marcel de Haas, analist in domeniul apararii si ofiter in retragere.

O sursa care cunoaste bine problema spune ca nu au fost sanse ca Olanda sa comande 85 F-35:

“This number is completely out of date,”

… si adauga faptul ca discutiile s-au invartit intre 52 si 68 de avioane.

Acuma, treaba sta cam asa: bugetul olandezilor – pentru inlocuirea avioanelor F-16 – este de 4.5 miliarde de euro, aspect care se traduce in posibilitatea de a achizitiona 33 – 35 avioane F-35.

O parte dintre politicienii olandezi pun sub semnul intrebarii necesitatea ca tara lor sa aiba cumva nevoie de un avion multirol atat de scump si privesc cu ochi buni o reorientare catre alternative cum ar fi Gripen, F/A-18E/F, sau Eurofighter.

Dinspre Lockheed insa, apare o declaratie taioasa:

“The Dutch have to make up their minds about what they want their military’s role to be. If they want to participate in coalitions in the future, they’ll stick with the F-35,” 

Ha! Care este rolul nostru – evident, de noi zic – in alianta? Politai Aerieni?

Sursa: Reuters

 

– Iulian Iamandi –