Primul F-35 pentru Olanda, poză de la tăierea de moţ

Primul F-35 pentru Olanda, poză de la tăierea de moţ

Mare stire mare… Olanda trage pe dreapta unicul F-35A Joint Strike si mai ales Fighter!

Avionul este unul de teste si va fi plasat temporar la naftalina, in asteptarea unei decizii legate de cum se va efectua inlocuirea avioanelor F-16.

Proaspat unsul ministru al Apararii, Jeanine Hennis-Plasschaert, a anuntat decizia de a parca acest prim exemplar, dar si pe al doilea – care va fi livrat la jumatatea acestui an – la Baza Aeriana Edwards din California, unde vor fi mentinute in conditii de zbor si chiar zburate ocazional de catre piloti din US Air Force.

Pe 25 Aprilie va avea loc o intalnire a Parlamentului olandez pe subiectul inlocuirii avioanelor F-16. Coalitia actuala inca nu a decis asupra deciziei care va trebui luata, dar pana la finalul anului va trebui luata o hotarare in ceea ce priveste F-35.

Hennis-Plasschaert a declarat ca este dispusa sa primeasca orice fabricant interesat, ceea ce inseamna ca Boeing va putea promova F/A-18 Super Hornet, cei de la Saab vor oferi Gripen E, dar Dassault si Eurofighter nu au confirmat o posibila ofertare cu Rafale, resprectiv Typhoon, in avans fata de o posibila lansare de competitie.

Sursa: Flightglobal