Agenția internațională de presă Bloomberg a publicat o informație conform căreia Olanda a furnizat Ucrainei autotunuri PzH 2000 calibrul 155 milimetri.

Cei de la Bloomberg au anunțat că Olanda a furnizat blindatele pe șenile PzH 2000, iar Germania va asigura Ucrainei muniția necesară și instruirea pentru operarea acestor sisteme de artilerie autopropulsată.

PzH 2000

PzH 2000

Instruirea echipajelor ucrainene ar putea fi efectuată în Polonia sau Germania, dar cu siguranță nu în Ucraina – datorită atacurilor rusești în plină desfășurare.

Publicația germană Welt a informat zilele trecute că firma Krauss Maffei Wegmann (KMW) va furniza Ucrainei o sută de autotunuri PzH 2000. Welt a informat că Ucraina a transmis Germaniei o ofertă pentru achiziția acestui număr de artilerie autopropulsată.

PzH 2000 este un sistem de artilerie autopropulsată, pe șenile, dezvoltat în comun de către companiile germane Krauss Maffei Wegmann (KMW) și Rheinmetall. Sistemul PzH 2000 se află în dotarea forțelor armate ale Italiei, Olandei, Greciei, Lituaniei, Ungariei, Qatarului și Croației.

Pentru toate vânzările internaționale de armament, țările utilizatoare trebuie să obțină mai întâi permisiunea țărilor producătoare pentru realizarea vânzărilor.

Astfel, concluzionăm că Germania a autorizat Olanda să furnizeze autotunurile proprii către Ucraina.

Conform raportului Military Balance 2021, armata olandeză dispune de 18 autotunuri PzH 2000 în serviciu și alte 38 în stocare.

Iulian Iamandi