Da, este vorba despre excluderea Turciei din programul F-35 și da, este vorba de impactul acestei decizii asupra prețului de achiziție al avioanelor în cauză de către ceilalți clienți. Și mai este vorba despre ceva…

F-35 - Turcia

F-35 – Turcia

Zilele acestea, una dintre cele mai importante știri din domeniul militar a fost excluderea Turciei din programul F-35. De către SUA, pe motiv că Turcia a decis să achiziționeze din Rusia sisteme de rachete sol-aer S-400. Și a mers până la capăt, un prim sistem S-400 ajungând pe teritoriul Turciei.

În lateral, sau mai pe față spus, rușii au aruncat paie pe foc ieri. Scriam recent aici că șeful corporației ruse Rostec a comunicat disponibilitatea de a furniza Turciei avioane de luptă supersonice multirol Suhoi Su-35S, dacă Ankara va dori să achiziționeze acest tip de vânător.

Și tot acolo scriam că ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat recent că dacă Statele Unite ale Americii refuză furnizarea de avioane F-35 către Turcia, țara sa va lua în considerare semnarea unui contract cu orice alt stat. Inclusiv cu Rusia.

S-au legat declarațiile, s-a legat pusul paielor pe foc de către Rusia prin spusele directorului Rostec. Normalitate în geopolitică și comerț. Șah clasic.

Turcia

Dincolo de cele știute, au mai apărut declarațiile a doi oficiali turci.

Excluderea Turciei din programul avionului american de generația a cincea, F-35, va slăbi capabilitățile NATO pe flancul sudic – a declarat Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării.

Hulusi Akar - ministrul turc al Apărării

Hulusi Akar

“Excluding Turkey from the F-35 program will have a particularly negative impact on the power of NATO’s southern flank.”

A declarat pentru agenția turcă de presă Anadolu ministrul apărării Hulusi Akar, fost general cu patru stele. Ministrul turc a adăugat că Ankara rămâne partener strategic pentru Statele Unite ale Americii și că țara sa are dreptul să se aștepte de la Washington să se abțină de la mișcări care ar putea afecta relațiile bilaterale.

Cu o zi în urmă, Casa Albă comunica într-o declarație de presă următoarele:

“Turkey’s decision to purchase Russian S-400 air defense systems renders its continued involvement with the F-35 impossible.”

Însă Washingtonul a subliniat că va continua cooperarea cu Turcia, dar că va ține cont de prezența sistemului S-400 în arsenalul acestei țări.

Ismail Demir

Ismail Demir

Un alt oficial turc, de data aceasta șeful Directoratului pentru Industria de Apărare, Ismail Demir, a vorbit despre creștere prețului avioanelor F-35 în urma deciziei Washingtonului de a exclude Ankara din program, dar și despre impactul acestei decizii asupra companiilor turcești din domeniu implicate în program.

“Turkish defense companies may have to deal with temporary financial difficulties following the United States’ decision but the defense industry will only become stronger. Turkish companies will manage to offset their losses but other companies will face a seven to eight million dollar increase in the F-35 price tag.”

A declarat Ismail Demir pentru publicația Yeni Safak, încheind:

“Turkey has no intention to import military equipment until it becomes a necessity.”

Mevlut Cavusoglu

Mevlut Cavusoglu

Însă mesajul cel mai complet vine din partea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, care a declarat ieri pentru postul de televiziune turc TGRT un mesaj în câteva fraze foarte interesante.

Cavusoglu a dublat, spunând din nou că dacă Turcia nu va primi avioanele F-35 ca rezultat al sancțiunilor impuse țării sale pentru achiziția de sisteme rusești S-400, Ankara va căuta avioane de luptă moderne pe la alte surse.

“Turkey will meet its needs from other sources until it produces on its own as we had sought for other options in the case of S-400s.”

Și a adăugat drăguț:

“Let’s say we’re talking worst-case scenario, an administration that says ‘Turkey buys S-400 because we do not sell Patriots’ will have nothing to say if Turkey turns to other alternatives.”

Este foarte clar că Turcia are nevoie de avioane de vânătoare moderne și puternice. F-16 din ordinea de bătaie nu mai sunt de ajuns, nu sunt suficient de puternice pentru jocul Turciei.

Și este foarte clar că Turcia va face și acest pas, la nevoie. Fără nici un complex:

“First and foremost, Turkey will take steps which an independent and free country should take.”

A spus Cavusoglu, plusând:

“If the U.S. portrays an adversarial attitude towards us, we will take retaliatory measures, as we’ve told them. This is not a threat or a bluff.”

Doamnelor și domnilor, this is not a threat or a bluff.

Și acum… crescendo:

“We are not a country that will bow down to those who show animosity towards Turkey.

Și final:

“Trump does not want to impose sanctions on Turkey, and he frequently says that his administration and the previous U.S. administration is also responsible for Turkey not being able to buy Patriot systems. This is true.”

Așa grăit-a Cavusoglu.

Știți câte piese ar trebui să producă Turcia în lanțul de fabricație al avionului F-35?

Nouă sute. Nouă sute!

Iulian Iamandi