E-3A AWACS NATO

E-3A AWACS NATO

Veştile de prin presă legate de datul cu avioane AWACS peste Polonia şi România au avut ca efect precizări din partea Armatei:

Comunicat de presă

În urma unor informaţii apărute în presa internaţională, Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale face următoarele precizări:

 

Aeronave AWACS ale NATO vor efectua zboruri în spaţiul aerian al României, pe rutele şi în zonele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic.

 Biroul de Presă

Vestea cu AWACS-ul prin presă a fost ceva “muls” pentru senzaţional – probabil Bianca Drăguşanu a dormit toată ziua şi n-au mai existat subiecte pentru presa asta modernă…

An-124, surprins pe la noi

An-124, surprins pe la noi

Nu credem că Armata trebuie scoasă la tablă pentru orice pasăre rară care trece peste noi, ori pune roţile pe aici.

Mulţumim totuşi pentru seriozitate, profesionalism şi comunicare.

Informaţie de presă

 

 

O aeronavă E-3A AWACS a NATO efectuează marţi, 11 martie, un zbor în spaţiul aerian al României, pe rutele şi în zonele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic.

Zborul face parte dintr-un exerciţiu planificat ce se execută periodic, al cărui scop este antrenarea forţelor şi a mijloacelor de poliţie aeriană.

Aeronavele AWACS operează în cadrul Componentei de aeronave E-3A – parte a Forţei NATO de Avertizare Timpurie, a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului şi comunicaţiilor pe timpul operaţiilor desfăşurate în spaţiul aerian al NATO.

 

Aeronavele operează la înălţimi de peste 9.000m, cu o rază de descoperire a radarului de 31.000 km2, şi pot detecta ţinte ce evoluează la înălţimi mici, în limita a 400 km, şi la înălţimi medii, în limita a 520 km.

 

Biroul informare şi relaţii publice

Statul Major al Forţelor Aeriene

Amin.

 

– Iulian Iamandi –