Care este

Care este

Așa grăit-a prezidentul SU ale A, aratându-se (oarecum) de acord cu propunerea rusilor de trecere a stocurilor siriene de arme chimice sub control internațional.

De asemena, Obama a mai subliniat că aceeași propunere a rușilor ar putea fi doar o încercare de a mai întârzia campania limitată pe care americanii o pregătesc.

Obama, citat de RIA a mai declarat: “If we can exhaust these diplomatic efforts and come up with a formula that gives the international community a verifiable, enforceable mechanism to deal with these chemical weapons in Syria, then I’m all for it.”

Pe aceeași linie se încadrează și declarațiile Secretarului General ONU Ban Ki-moon: “I am considering urging the Security Council to demand the immediate transfer of Syria’s chemical weapons and chemical precursor stocks to places inside Syria where they can be safely stored and destroyed,”  făcând trimitere la propunerea lui Sergei Lavrov, ministrul rus de externe.

De la Associated Press aflăm că rușii, impreună cu sirienii lucrează deja la un plan concret și detaliat pentru trecerea arsenalului chimic sirian (care potrivit evaluărilor francezilor se ridică la câteva sute de tone de VX, sarin și gaz muștar) sub controlul comunității internaționale, pentru distrugerea ulterioară.

Lavrov a mai declarat că rușii vor fi în măsura să finalizeze partea de planificare împreuna cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon și cu Organizația Pentru Interzicerea Armamentului Chimic.

– Marius Constantin –