Torpila cu cavitatie Skval

Conform declaratiilor lui Boris Obnosov, conducatorul “Tactical Missile Armaments” Corporation, in urma interesului crescand pe care potentiali clienti l-au manifestat pentru torpilele Shkval, firma pe care o conduce poate imbunatati caracteristicile principale ale acestora (cum ar fi viteza si raza de actiune). Totusi Obnosov nu a detaliat cum se va obtine aceasta crestere a performantelor.

Ca o exemplificare a caracteristicilor acestei clase de arme, varianta aflata in serviciul Marinei Ruse poate atinge viteze maxime de 500 km/h si distante maxime de 13 km, in timp ce variantele pentru export sunt “limitate” la 360 km/h, putand distruge tinte aflate la maxim 10 km distanta.

Sistemul VA-111 Shkval, intrat in serviciul Voyenno-Morskoy Flot in 1977 prezenta unele dezavantaje: distanta de actiune destul de mica, nivelul mare de zgomot si vibratii generate la lansare (din cauza motorului) ducea la deconspirarea pozitiei submarinului lasator si pentru obtinerea cavitatiei adancimea de lansare era de maxim 30m.

Arma, de calibrul 533 milimetri, putea fi lansata de pe submarin, nave de suprafata si chiar instalatii de la sol.

Desi a fosst considrata o arma unica pentru mult timp, in 2005 nemtii de la Diehl au inceput in 2005 dezvoltarea unui proiect propriu de arma care sa foloseasca efectul de cavitatie, arma germana atingand viteze de 400 km/h

Sursa:
Lenta

– Griffon236 –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.