După US Army, US Navy, US Marine Corps, US Cost Guard și US Air Force, forțele armatei SUA se pregătesc pentru înființarea celei de-a șasea ramuri, într-o zonă în care ne așteptam mai puțin. Sau ne așteptam?

Tehnicieni in costume de protectie lucreaza la Vehiculul pentru Teste Orbitale X-37B

Tehnicieni in costume de protectie lucreaza la Vehiculul pentru Teste Orbitale X-37B

Întradevăr, dacă va fi creată o nouă ramură, primul gând ne-ar fi dus către spațiul cibernetic, ce în ultima vreme a devenit un câmp de luptă ca oricare altul. În orice caz, dacă în Franța ar apărea o nouă ramură a forțelor armate, mai mult ca sigur ar fi în zona spațiului cibernetic. Dar, de cealalta parte a Atlanticului nu va fi cazul, având în vedere ca cea de-a șasea ramură va fi responsabilă pentru misiunile spațiale.

Comisia Forțelor Armate din Camera Reprezentanților a SUA tocmai a votat crearea US Space Corps din unitățile forțelor aeriene dedicate spațiului. Dacă va fi aprobată de congres, SUA va fi prima țara ce va urma această cale.

Această idee de a crea o ramură a forțelor armate ale SUA care să opereze in spațiu nu este nouă. La începutul anilor 2000, o comisie condusă de Donald Rumsfeld, care a devenit mai târziu secretarul pentru apărare al administrației Bush JR., a avertizat despre posibilitatea întâmplării unui “Pearl Harbour în spațiu”, și a solicitat reorganizarea Pentagonului ca să evite acest lucru, și mai ales să nu se ajungă la apariția unei noi ramuri a forțelor armate.

“Statele Unite sunt mai dependente de spațiu mai mult decât orice altă țară. Totuși, amenințări spațiale nu au parte de atenția de care ar merita.”, spune documentul. “Acei ce sunt ostili SUA pot achiziționa de pe piața mondială mijloacele necesare pentru a interzice, întrerupe și distruge sistemele spațiale ale SUA, prin atacarea sateliților si a liniilor de comunicații cu stațiile aflate la sol.”, a mai adăugat.

Pentru a contra această amenințare, raportul a sugerat o colaborare mai strânsă între Pentagon si serviciile de informații. Dar, în 2017, este necesar să se meargă și mai departe, mai ales de când dependența vieții civile de spațiu (GPS, televiziune, comunicații, observări, etc) a devenit din ce în ce mai pronunțată. Mai mult, în ianuarie 2007, China a testat o armă anti-satelit, capacitate ce ar putea afecta în mod serios operațiile militare americane, dacă este necesar.

“Aceasta este o problemă pe care subcomisia a studiat-o timp de luni de zile și nici nu vă pot spune câte întâlniri am avut împreuna cu Jim (reprezentantul democrat Jim Cooper)privind acest subiect.” a spus republicanul Mike Rogers, care este lider de proiect. “Amândoi am ajuns la aceeași concluzie, și anume că, Departamentul Apărării nu poate rezolva acest lucru singur și Congresul trebuie să acționeze.” a adăugat el.

La rândul său, Jim Cooper a declarat că Forțele Aeriene au neglijat până în prezent problemele legate de spațiu. Sau cel puțin nu le-au dat o “prioritate adecvată”.

Concret, acest US Space Corps, va vedea lumina zilei în 2019. Va depinde de secretariatul Forțelor Aeriene ala SUA (așa cum US MArine Corps depind de US Navy) și va fi comandat de un general cu patru stele, cu rang echivalent cu cel al Șefului Statului Major Aerian al SUA.

“Aceste schimbări nu vor fi ușoare și vor fi perturbatoare pe termen scurt, dar adversarii noștri nu vor fi mai puțin capabili decât sunt astăzi. Trebuie sa acționăm acum, dacă suntem pentru a menține beneficiile de care dispune azi armata noastra operând în spațiu.” a argumentat Mike Rogers.

Rămâne acum să vedem ce-i va rezerva Congresul SUA acestui proiect, Senatul and totuși un cuvânt de spus. Cu toate acestea, ideea de a crea acest US Space Corps nu prea le surâde oficialilor de la forțele aeriene, deoarece ei văd o dispersie a fondurilor.

Iuliu Popovici

sursa:opex360