Zhuk class patrol boat BG-119 Ukraine State Border Guard Service

BG-119, patrulor al Gazii de Coasta ucrainiene

Două nave ucrainiene aparţinând Gărzii de Coastă au fost atacate de pe ţărm cu artilerie în timp ce executau o misiune de patrulare la câteva mile de coastă, în apropiere de Bezimenne.

Cele două nave de patrulare aparţineau claselor Zhuk, respectiv Kalkan.

Zhuk-ul a fost scufundat, iar din cei opt membri ai echipajului au fost răniţi şapte oameni.

Ucraina dipune la Marea Azov de şapte grupări navale formate majoritar din nave mici de patrulare care acţionează pentru prevenirea încercărilor de desant al unităţilor anti-Kiev în spatele frontului pentru a executa raiduri asupra poziţiilor ucrainiene sau a instalaţiilor portuare din Mariupol şi Berdyansk.

Atacul asupra navei de patrulare a avut loc pe 31 August şi evidenţiază încercările separatiştilor de a reduce controlul Kievului asupra coastei, dar şi măsurile acestora pentru prevenirea bombardamentului naval asupra poziţiilor proprii.

Portul strategic Mariupol se află prezent sub ameninţarea forţelor anti-Kiev.

În cadrul ofensivei, separatiştii au capturat şi localitatea Novoazovsk.

În partea ucraineană a liniei de conflict se sapă tranşee şi se ridică fortificaţii în jurul oraşului Mariupol. Forţele ucrainiene din zonă au fost întărite cu blindate şi lansatoare de rachete BM-27 Uragan.

Patruloarele clasei Zhuk au un deplasament de 40 de tone şi o lungime de 24 metri. Echipajul numără 13 oameni, iar armamentul este compus din mitraliere binate de 14.5 mm şi o mitralieră de 12.7 mm.

Navele clasei Kalkan (Project 50030) au un deplasament de 9 tone şi un echipaj de minimum doi oameni. Navele pot fi înarmate cu mitraliere de 7.62 mm sau 12.7 mm şi sisteme MANPADS Strela sau Igla.

Sursa: Janes

 

– Iulian Iamandi –