Dragi cititori! Astăzi, la rubricuţa de poveşti frumoase, o să vă prezint una dintre primele imagini cu scafandri pe care am avut ocazia să văd. Că doar tot ce fu Ziua Marinei…

Iat-o aci!

Coperta Universului literar din 1 iunie 1909

Coperta Universului literar din 1 iunie 1909

Povestea din spatele coperţii reproduce o vizită a Principelui Nicolae, fratele mai mic al viitorului Rege Carol al II-lea, pe un torpilor staţionat în portul Constanţa.

Din păcate, nu este menţionat numele navei, însă, ceea ce putem observa, în stânga imaginii, este un scafandru greu în echipare.

Pe lângă principe, se observă doi ofiţeri de marină şi unul de trupe de uscat, în ţinutele de vară.

Imaginea este destul de sugestivă, fiind scoase în evidenţă elemente importante ale navei, precum piesa de armament sau pavilionul.

Deşi scafandri angajaţi ai marinei sau ale serviciilor civile am mai întâlnit prin diverse publicaţii, până la 1906, specializarea de scafandrier în Marina Regală încă nu exista.

Mai toate menţiunile de scafandri erau legate de scafandri civili angajaţi pentru diverse misiuni.

În 1906 este dat decretul prin care sunt admise specialităţile de pilot, electrician şi “scafandrier” în marină.

Tot aici era specificat că “scafandrierii” şi electricienii erau brevetaţi la Corpul Apărării Submarine.

Deci, cel puţin din punct de vedere al specializării, la momentul apariţiei numărului din revistă, scafandrii militari aveau doar 3 ani vechime.

De aceea, am făcut apel la înţelegerea dvs. când am spus că, probabil, este una dintre primele imagini cu scafandri apărute la noi.

/O

Am onoarea!

Sursa imaginii:

http://digitool.dc.bmms.ro:8881/R/1SGPSV97KEKI6K3BF4L1XCYNV545K5LXRVGBVCV568KIMKBYJN-04362

 

drd. Emil Boboescu