Canadian Asteroid-Hunting Satellite

Canadian Asteroid-Hunting Satellite

Canadian Space Agency (CSA) a plasat pe orbită cu o rachetă purtătoare indiană, un satelit de dimensiunile unei valize.

Valiza-satelit va căuta prin spaţiul cosmic asteroizi grăsuţi, care ar putea pocni pământul sau apa de pe Pământ.

Denis Laurin, cercetător din cadrul CSA a declarat:

“The project with the CSA is essentially to survey the sky and get the best, improved near-Earth asteroid population and the ones that can sometimes cross Earth orbit,”

NEOSSat, pe numele său mic, Near-Earth Object Surveillance Satellite, pe numele complet, a fost unul dintre cei şapte sateliţi de la bordul Indian Polar Satellite Launch Vehicle, care a fost trasă în cer de la Satish Dhawan Space Centre din Sriharikota, India, fix Luni la ora 12.31 GMT.

NEOSSat este primul microsatelit din lume “designed to detect and track space objects, debris and satellites”, conform declaraţiei de presă a Agenţiei Spaţiale Canadiene.

“As NEOSSat becomes fully operational, the satellite will provide us with key data and imagery from the unique vantage point of space to become our Sentinel in the Sky,”

A spus Gilles Leclerc, preşedintele provizoriu al CSA.

 

Satelitul, în valoare de 25 de milioane de dolari, va orbita planeta la fiecare 100 de minute în căutare de asteroizi care ar putea face “bau” celor care ar avea foarte mult de pierdut.

Ce chestie… să îţi strice belfereala un căcat de pietroi şi să mori pentru ca apoi să devii egalul tuturor muritorilor de rând!

Treaba nasoală e că satelitul ăsta mic are degetele largi şi nu poate prinde în vizor roci relativ mici, de genul ăluia de i-a băgat în sperieţi, dar şi în spital, pe ruşi acum câteva zile.

NEOSSat este un telescop spaţial, capabil să cerceteze cosmosul în căutare de duşmani naturali ai planetei, atât ziua cât şi noaptea, spre deosebire de telescoapele bazate pe sol, care depind de întuneric…

Canada a lansat cu această ocazie şi primul satelit militar propriu, “The Sapphire”, la bordul aceleiaşi rachete indiene.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –