Armata Romana Fortele Navale Geopolitica Marină

NSM – Game changer la Marea Baltică

Presa rusă scria pe la începutul anului trecut că racheta anti-navă NSM (Naval Strike Missile) produsă de către compania norvegiană Kongsberg și aflată în dotarea Marinei Poloniei, este capabilă să lovească navele rusești ale Flotei Baltice.

Naval Strike Missile - Morska Jednostka Rakietowa

Naval Strike Missile – Morska Jednostka Rakietowa

Polonia a înființat la începutul anului 2015 Unitatea de Rachete Navale (Morska Jednostka Rakietowa – MJR). Aceasta a fost transformată dintr-o unitate de rachete de coastă, care a fost desființată la finalul lui 2014.

Noua unitate a primit semnificantul rol de a furniza libertatea de acțiune a navelor poloneze în Marea Baltică și de a sprijini acțiunile de luptă ale Marinei și Forțelor Terestre în cadrul operațiilor de apărare.

Misiunea Morska Jednostka Rakietowa (MJR) este de a contracara (distruge sau neutraliza) unitățile navale inamice, protejând principalele baze navale și raioane de manevră, precum și de a apăra zonele de litoral polonez unde ar putea avea loc desanturi maritime.

De asemenea, MJR protejează infrastructurile militare importante și pe cele industriale situate pe coasta Poloniei.

Morska Jednostka Rakietowa – MJR

Morska Jednostka Rakietowa – MJR

Dar, prin presa rusă a mai fost evidențiat un aspect important.

Rușii au văzut în unitatea de rachete navale cu baza la Siemirowice un potențial mai mare, după cum – cu siguranță – și liderii militari polonezi au dorit să obțină pentru țara lor.

Prin înzestrarea cu rachete anti-navă Kongsebrg Naval Strike Missile, care au și capabilitatea de a lovi ținte aflate pe țărm, Polonia dispune acum de arme de intimidare strategică.

NSM-urile poloneze ar putea fi un răspuns la poziționarea rachetelor sol-sol balistice rusești cu rază scurtă tip Iskander în exclava Kaliningrad.

Iskander

Iskander

Iar testele cu trageri terestre desfășurate de către norvegieni, în Statele Unite ale Americii, la solicitarea părții poloneze, au demonstrat că Naval Strike Missile este capabilă să lovească cu succes ținte aflate pe sol.

Ca o confirmare directă și deschisă a aprecierilor Rusiei la adresa rachetelor NSM aflate în dotarea Poloniei, expertul militar rus Dmitry Boltenkov a evaluat această armă și a declarat într-o analiză publicată în ziarul Izvestia că Naval Strike Missile pot lovi cu mare precizie ținte aparținând Flotei Baltice a Marinei Federației Ruse.

Flota Mării Baltice își are baza în regiunea Kaliningrad.

Iar NSM-urile polonezilor pot lovi, în caz de război, navele rusești aflate în largul Mării Baltice, în baza navală, sau chiar obiective aflate pe țărm.

Conform experților, lansate de lângă localitatea Siemirowice, rachetele NSM ar zbura preț de doar câteva minute până peste Marea Baltică și pornind de la acest aspect expertul rus Dmitry Boltenkov a fost întrebat dacă Naval Strike Missile reprezintă o amenințare pentru Flota Mării Baltice.

Boltenkov a răspuns scurt “Bineînțeles”, apoi a evidențiat că rachetele tip NSM au demonstrat în teste că sunt de foarte mare success și că acestea pot selecta în mod autonom țintele pe care le identifică în urma comparării imaginilor de la fața locului cu cele înmagazinate în propria bancă de imagini.

Nave rusești ale Flotei Mării Baltice

Nave rusești ale Flotei Mării Baltice

Același expert rus a menționat că Naval Strike Missile pot fi lansate de pe nave de suprafață, baterii de coastă și de pe avioane de luptă.

Apropos de ce a menționat expertul rus, foarte probabil Polonia va dispune în arsenalul dedicat celor treizeci și două de avioane F-35 Joint Strike Fighter și versiunea lansabilă din aer a NSM, racheta Joint Strike Missile (JSM).

Ce va spune oare analistul militar rus Dmitry Boltenkov despre înzestrarea României cu Sistemul de instalații mobile de lansare antinavă tip NSM?

În mod cert, având în vedere evaluarea anterioară a Naval Strike Missile în arsenalul Poloniei, Boltenkov va considera acest sistem amenințător pentru Flota Rusă a Mării Negre de la momentul operaționalizării în Armata României.

Harta Mării Negre

Harta Mării Negre

Dar, putea fi NSM Game Changer la Marea Neagră?

Înzestrarea Armatei României cu Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă tip Naval Strike Missile, cu certitudine nu va fi Game Changer la Marea Neagră.

Însă, raportat la nevoile de apărare ale României, situația se va schimba radical prin înlocuirea sistemului mobil de lansare a rachetelor de coastă 4 K 51 RUBEJ de proveniență sovietică, a cărui nivel de tehnologie este situate în perioada anilor 1950 – 1960, cu foarte modernul și mult mai capabilul sistem NSM.

Unitatea militară românească, Divizionul 150 Rachete Navale, la fel ca și Morska Jednostka Rakietowa (MJR), va putea să îndeplinească cu success rolul de sprijin în acțiuneile de luptă ale Forțelor Navale și a celor Terestre române și aliate în cadrul potențialelor operații de apărare, contracarând prin distrugere sau neutralizare unitățile inamice, protejând bazele navale proprii, raioanele de manevră și apărând zonele de litoral românesc unde ar putea avea loc desanturi amfibii.

Iulian Iamandi

23 Comments

 • Sistemul de aparare de coasta este esential in situatia noastra de inferioritate pe mare. Asta era prima prioritate in domeniul naval.

  Dintre cele existente, cel bazat pe NSM e cel mai modern si greu de contracarat, au ales bine, nu degeaba l-au luat si polonezii si americanii.

  Vestea buna e ca daca iau corvetele pana la urma de la francezi se pot pune NSM pe ele, nu e nevoie sa ia de mai multe feluri – Naval Group face in Malaezia corveta Gowind cu NSM, deci e integrata.

 • Chiar daca Resboiu ne-a obisnuit cu exprimari confuze, nu ma pot abtine sa citez :

  “Polonia a înființat la începutul anului 2015 Unitatea de Rachete Navale (Morska Jednostka Rakietowa – MJR). Aceasta a fost transformată dintr-o unitate de rachete de coastă, care a fost desființată la finalul lui 2014.”

 • Daca Rusia ne va ataca dinspre mare, cred ca o va face la inceput cu rachete de croaziera Kalibr. Ne va “toca” cu o “ploaie” de rachete de croaziera o perioada inaintea unui desant terestru. Ca sa ne putem apara eficient o sa avem nevoie de armament ca sa le faca fata. Din punct de vedere naval Rusia nu are cine stie ce flota in Marea Neagra insa are Crimea, care este ca un fel de “portavion” pe uscat si in plus aflat la distanta mica de noi.

  • Rusia isi reconstruieste flota de la Marea Neagra.

   Planurile astea si din partea lor, si din a noastra, se intind pe zeci de ani, nu trebuie sa ne uitam la poze de moment si sa presupunem ca totul ramane la fel.

   Insa intr-adevar, amenintarea ar fi aeriana in primul rand. Au ghicit si ai nostri treaba asta, primul contract fiind pentru Patriot. Va urma in curand NASAMS as zice. Cu rachetele de coasta si cu HIMARS dispus si el in zona litorala ne acoperim bine.

   SIgur ca nu perfect, insa ideea e de deterrence, sa te faci o nuca mai tare, si la o adica de a putea rezista pana vin aliatii.

   Trebuie sa copiem exact ce face Suedia, ce face Norvegia, astea sunt tari bine puse la punct si care inteleg Rusia. Suedezii tocmai si-au crescut bugetul apararii cu 40% pentru anul viitor si se gandesc sa intre in NATO. Nu miroase a bine.

 • Well, in Marea Baltica mai e si RBS15-ul Poloniei, Finlandei si Suediei si stie si ala cica sa atace tinte la sol.
  Prin Marea Neagra va mai fi si Exocet Block 3, care si acela stie land attack.
  E adevarat ca sunt ghidate radar, dar se poate si GPS in caz de vor sa fie detectate mai tarziu.
  Asa ca sunt sanse ca rusii sa si-o ia pe mare din multe parti.

  Ca sa fii game changer cu ceva, trebuie sa ai cantitati si lansatoare suficiente, nu sa depinzi de avioane de aprovizionare.
  Dar noi momentan suntem in etapa de refacere a capacitatilor de lupta. Mai vedem pe viitor ce si cat mai punem pe masa / faleza.

 • Exocet vom avea si noi cand semnam o data contractul pentru corvete. Si il vom semna, in ciuda tragerii de timp, pentru ca “Need For Speed” si pentru ca Franta.
  Exocet mai au bulgarii, desi versiuni mai vechi si poate nu la fel de capabile.
  Zvonuri sunt ca bulgareii ar putea adauga in curand RBS15, ca vor 2 nave noi in curte. Mai vedem aici.

  • Nu suntem obligati sa luam Exocet si e improbabil ca vom lua asa ceva, racheta asta e compromisa de rusi si chinezi si nu cred ca poate fi acceptata in Romania (nici nu a fost vreodata), avand in vedere cine sunt adversarii posibili prin regiune.

   Probabil vom lua tot NSM si pe corvete, sunt integrate deja pe Gowind in Malaezia, sau daca castiga Damen pana la urma probabil vom vedea Harpoon sau noua varianta RBS-15, sau nu e imposibil ca pana atunci (probabil va mai dura vreo 3 ani povestea) sa apara LRASM, insa problema e de integrare cu CMS-ul navei, depinde care va fi.

   • Nsm ai la coasta ai pe avioane integrare rachete AN KDA deci si acolo posibil NSM deci logic atat pe nave cat si pe elicopterele cu care ne bate la cap Zuckerman probabilitatea e mare sa fie NSM

    • @Nicu. Pe avioane nu exista integrare NSM, ci JSM care este putin diferita.
     Eu nu nu am auzit de integrare JSM pe F-urile noastre din motive de datalink. Altfel aveam si AGM-88 HARM si dadeam ceva frisoane in regiune cu o arma contra radare.
     Vezi doar ce presupune tape 6.x-ul de ne chinuim noi acum sa-l punem, ca se comenteaza intens zilele astea. Te cam ia cu transpiratia.

     @Alex3, daca Exocet era “compromisa”, nu mai era in echiparea fortelor franceze (sau a germanilor, sau a grecilor, state NATO). Ori dezvoltau frantujii una noua, ori cumparau RBS-uri, Harpoon-uri, NSM-uri, etc.
     LRASM nu pupam pentru ca o data e scumpa si a doua oara nu avem cu ce sa comunicam cu ea. LRASM vorbeste pt ghidare ori cu AWACS ori cu satelit, dupa care trece pe innertial navigation si senzori interni.
     Noi avem munitie minimala la toate armele luate, deci vise cu LRASM sunt din aceeasi categorie cu vise Tomahawk.
     Si vei vedeam cum, in momentul in care se pune problema fondurilor europene si a decontarii de proiecte, semnam repede si la timp pentru exocet si avem si solutia definitiva la corvete data in cateva secunde de instante.
     E cum spunea maneaua “cine e jupanu’, cine e stapanu’, cine este smecheru’ numarul 1, nu mai e nevoie ca sa ma prezint, eu sunt platina si aur si argint…”
     Dar asta-i doar parerea mea si nicio asemanare cu realitatea, right? 🙂

     • vezi ca e posibil sa aiba integrat deja venit de la portughezi AGM 119 Penguin care nu se mai produce de KDA, ghici ce produce si livreaza KDA din 2007 ca inlocuitor al penguin

      • mai probabil NSM va fi pus pe elicopterele BlackHawk care se vor cumpara. Avioanele folosesc JSM, care e un NSM modificat.

       elicopterele ar putea sa semene cu cele ale indienilor:

       https://www.dailyexcelsior.com/first-look-at-us-made-mh-60-romeo-helicopters-for-india/

       The process to buy 24 helicopters for the Indian Navy is going on. A government to government deal was signed for $905 million.
       These helicopters are also designed to fire the Naval Strike Missile (NSM) developed by the Norwegian company Kongsberg Defence & Aerospace. The NSM can engage warships at a range of 185 km. The original package India was looking at included the provision of NSM training missiles, a precursor to a potential deal for the missile system. (Agency)

     • @Ion Valcu – am vazut pe undeva ca Malaezia, care chiar avea Exocet, a cerut celor de la Naval Group sa ii puna NSM, pentru ca Exocet e cunoscuta potentialilor inamici si nu mai aveau incredere in ea.

      Exocet e prea vanduta in tarile papistase ca sa nu concluzionam ca daca o vor, rusii o pot avea la ei in curte in doi timpi si trei miscari, iar daca se joaca pe ea pot sa invete sa o contracareze.

      Nu va fi cumparata nici de romani, nici chiar de bulgari pentru Marea Neagra, unde inamicul e ala care e, nu sunt chiar atat de dusi cu pluta.

      Re. Germania, pe wikipedia scrie ca e inlocuita cu RBS-15. Iar francezii au ca politica de stat sa nu importe armament, chiar daca e mai prost (ceea ce nu e cazul la toate produsele), merg cu al lor ca regula generala. https://en.wikipedia.org/wiki/Exocet

      • Cred ca inainte de a lua hotararea ce tip de armament ne trebuie, ar trebui sa vedem care sunt inamicii potentiali in zona Marii Negre.Pana acum 2-3 ani as fi zis ca singurul stat inamic ar fi Rusia. Acum insa, mai ales cu reorientarea din ultimii ani, eu as adauga si Turcia pe lista inamicilor potentiali(in mod curios Turcia nu este perceputa ca un adevrsar posibil la noi, in ciuda miscarilor pe care le face de ceva ani). Sigur, nu ma astept la niste lupte cu turcii ca pe vremuri, la Calugareni, insa ma intreb ce am face daca intr-o zi lui Erdogan ii va veni ideea sa blocheze stramtorile turcesti pentru navele romanesti sa spunem? Turcia a trecut in ultimii ani, la un neo-otomanism revansard pe fata. Este suficient sa amintesc de discursurile turcilor de acum citiva ani cand le spuneau europenilor ca ei nu pot uita ca Sarajevo, Skopie si Tirana ai facut odata parte din acelasi stat. Ar fi fara indoiala un “casus belli” insa nu cred ca noi am avea capacitatea militara sa ii batem pe turci la ei acasa si sa redeschidem stramtorile prin forta. Un conflict cu Turcia ar fi chiar mai complicat decat unul cu Rusia pentru ca turcii sunt, formal cel putin, inca membrii Nato. Tratatele aliantei sunt destul de ambigue in privinta conflictelor intre membrii. Ar trebui sa formam o alianta regionala, informala macar, “just in case”, cu Grecia si eventual si Bulgaria ca sa avem sanse cu turcii.

       • daca turcii blocheaza stramtorile nu o sa ne luam la bataie cu ei, ca nu avem nicio sansa sa ii batem singuri – iar daca noi suntem cei care atacam nu se aplica art. 5 NATO sau cel similar de la UE.

        solutia ar fi sa mergem la UE si la WTO si cerem sanctiuni economice.

        • Singuri sigur nu le-am putea pune probleme turcilor. O alianta Romania-Grecia-Bulgaria plus o alianta pe “cai neoficiale” cu kurzii din Turcia insa poate ar putea face ceva.

         • sa fim seriosi, sa moara zeci de mii de oameni ca se blocheaza stramtoarea Bosforului si nu mai trec niste nave pe acolo?

          pentru asa ceva exista sanctiuni economice. Iar Grecia nu va intra in conflicte armate pentru stramtoarea aia, ce treaba are? Una e sa lupte pentru Cipru si alta e sa faca asta ca sa ne dea noua acces la Mediterana.

          • Grecia nu va intra pentru noi de asta poti fi sigur. Insa daca turcii vor face miscarea asta in mod sigur nu va fi doar asta. Mai mult ca sigur ca in acelasi timp vor incerca sa ocupe si ceva insule din Mediterana de est.Turcia incearca sa joace “tare” de ceva ani. Ca sa ai idee cam unde bat turcii inspre Balcani – uita-te la harta asta: https://english.alarabiya.net/en/in-translation/2020/08/29/Seljuq-Empire-map-reveals-Erdogan-s-dream-of-reviving-the-Ottoman-conquests

           Din pacate este dintr-un ziar arabesc – nu am mai gasit link-ul de prin ziarele occidentale (ziarul arab de mai sus nu este locul unde am vazut prima data harta asta).

           Sigur, harta poate fi o simpla aiureala din mintea lui Erdogan insa iti poti face o idee cam cu ce ne-am putea confrunta.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: