Operatia Atalanta - Fregata Regele Ferdinand a sosit in portul Constanta pz 1

În ultimul număr al Revistei Marina Română au fost reamintite sumar câteva dintre planurile de reorganizare și modernizare ale Forțelor Navale în special și Armatei Române în general.

Conform editorialului  Prioritățile Anului 2015 pentru Forțele Navale semnat de locțiitorul Șefului SMFN, în anul curent se vor continua:

– procesul de realizare a unei noi structuri de forțe prin reorganizarea flotei și a tuturor divizioanelor de nave, fără a se preciza clar ce anume va presupune acest lucru.

– activitățile de operaționalizare a Grupului Maritim de Operații Speciale(SOMTG)

– realizarea unei capabilități integrate pentru operații amfibii la nivel tactic prin punerea în aplicare a Concepţiei de transformare a Batalionului 307 Infanterie Marină pentru realizarea capabilităţilor specifice forţelor de desant amfibiu.  

În ceea ce privește modernizarea dotării Marinei Militare.

– va fi continuat procesul de modernizare a elicopterelor navale și de achiziție echipamente pentru forțele speciale și EOD

– modernizarea fregatelor T22 va rămâne obiectivul principal

– urmat de programul de reparații a navelor aflate în dotare

– inițierea procesului de dotare cu 4 corvete multirol

– ridicarea capacităților operaționale pentru navele de minare/deminare, Navei Școală si de Suport Logistic pentru Fregate Constanța (NSSL 281), și a navelor purtătoare de rachete.

– revitalizarea submarinului Delfinul va fi avută în vedere, dacă fondurile vor permite.

De asemenea într-un interviu al Locțiitorul pentru resurse al Șefului SMG, se amintește de finalizarea cu succes a programului de dotare cu avioane Spartan, de continuarea programului de dotare cu avioane F-16, de intenția de dotare cu transportoare blindate 8×8, mașini blindate/neblindate 4×4,  sisteme de comandă-control și că se speră ca în viitorul apropiat să fie demarate programele strategice de dotare cu corvete multirol și nave vânătoare de mine.

Planul multianual de refacere a capacității operaționale a Armatei României va trebui extins până în anul 2027 plecând de la alocarea a 2% din PIB începând cu 2017, potrivit declarațiilor din același interviu.

Revista Marina Militară informează și despre prezența unui delegat al Forțelor Navale Române la conferința Surface Warships 2015, ce a avut loc la Genova, partea română prezentând importanța modernizării celor 2 Fregate T22 iar organizatorii conferinței au menționat România ca un potențial client pentru 4 corvete multirol ce ar urma să înlocuiască cele 4 nave din clasele Tetal I și II.

– David Victor –