AH-1Z Viper

AH-1Z Viper

Farnborough 2018: Romania face pasi mici in demersurile de achizitie a elicopterelor Bell AH-1Z Viper si UH-1Y Venom dupa ce, anterior a emis o cerere (letter of request – LOR) pentru aceste tipuri de elicoptere.

Joel Best, director responsabil cu dezvoltarea afacerilor internationale la Bell, declara acum doua zile pentru Janes ca aspectele legate de componenta industriala a acordului pentru 21 de elicopere utilitare Venom si 24 de eleicoptere de atac Viper au fost puse la punct iar programul avanseaza.

“Colaboram cu Ministerul Apararii si parteneri din industrie si am finalizat prima faza a studiului de tranzitie pentru transferul de tehnologie pe plan local. Vor fi oportunitati pentru MRO (maintenance, repair and overhaul – mentenanta, reparatii si revizii capitale) in Romania. Avem in vedere un parteneriat pe termen lung”.

Anterior, ca parte a ofertei pentru Romania, Bell si IAR Ghimbav au semnat un acord cadru pentru intretinerea elicopterelor Venom si Viper.

Potrivit lui Best, prin selectia elicopterelor AH-1Z si UH-1Y, Romania urmeaza modelul de operare al USMC, model potrivit caruia grupuri mici de elicoptere pot fi dislocate pe pozitii inaintate si intretinute cu usurinta in teren.

In momentul de fata Fortele Aeriene Romane opereaza pentru misiuni multiple elicoptere IAR-330 Puma, o parte dintre acestea fiind modernizate cu sistemul SOCAT echipate si inarmate pentru misiuni de asalt si impotriva blindatelor.

In 2016 ACC (Army Contracting Command) a solicitat in numele Fortelor Terestre Romane platforme cu capabilitati CAS.

Potrivit solicitarii, platformele aeriene ar fi trebuit sa asigure sprijin aerian apropiat la mica inaltime (90m sau mai putin), transport de materiale si personal, combaterea vehiculelor blindate ale inamicului, MEDEVAC, comanda si control, ziua sau noaptea, in orice conditii meteo.

Marius Constantin