Militari neo zeelandezi din PRT Shebar, provincia Bamyan

Noua Zeelandă a confirmat zilele trecute că trupele sale vor fi retrase din Afganistan la finalul lunii Aprilie din anul următor, cu jumătate de an înaintea termenului stabilit iniţial.

Retragerea trupelor neo zeelandeze a revenit în prim plan luna trecută în urma decesului a trei militari – doi bărbaţi şi o femeie, în urma unui atac cu bombă la marginea drumului, în provincia Bamiyan, unde neo zeelandezii sunt desfăşuraţi încă din 2003.

Ministrul Apărării, Jonathan Coleman a declarat că au fost finalizate deja aranjamentele cu ISAF pentru retragerea celor 145 militari neo zeelandezi din Provincial Recontruction Team (PRT) din Bamiyan.

Coleman a adăugat că eforturile militarilor ţării sale au asigurat predarea responsabilităţii securităţii către factorii locali în Bamiyan, una dintre primele provincii unde s-a luat această măsură.

“We should not underestimate the challenges Afghanistan will continue to face,” he said in a statement.

“We should also acknowledge the courage and sacrifice of those who have lost their lives while on active service in the province.”

În total zece militari din Noua Zeelandă au fost ucişi în Afganistan, dintre care cinci numai luna trecută.

Guvernul a negat că ar exista o legătură între pierderile recente şi decizia de a retrage trupele înainte de termen cu o jumătate de an.

O desfăşurare separată de forţe neo zeelandeze o constituie cea a patruzeci de luptători de elită din cadrul Special Air Service (SAS NZ) la Kabul, dar militarii din forţele pentru operaţiuni speciale au fost deja retraşi în luna Martie a acestui an.

Ministrl de Externe Murray McCully a anunţat că Noua Zeelandă va menţine un rol de dezvoltare în provincia Bamiyan şi va sprijini Afganistanul pentru pregătirea ofiţerilor armatei.

Sursa: Defence Talk

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.