Cea de-a doua campanie de trageri pentru racheta anti-navă Marte ER, a MBDA, a avut loc în poligonul de testare PISQ (Poligono Interforze del Salto di Quirra) din Sardinia. Acest test a confirmat designul și performanța rachetei, marcând o etapă critică în procesul de dezvoltare.

MARTE ER la cea de-a doua tragere de test

MARTE ER la cea de-a doua tragere de test

Față de prima tragere, care a avut loc la sfârșitul anului 2018, au fost testate mai multe caracteristici și funcționalități, printre care: un sistem de navigație integrat, un focos ”fly-over” de proximitate, o configurație avansată pentru sistemul de activare și control. Racheta dispune, de asemenea, de ghidare termica cu un nou cap de căutare proiectat și dezvoltat de MBDA Seeker Division.

Ținta plutitoare a fost lovită cu o precizie aproape perfectă, după un zbor de aproximativ 100 km. Prin efectuarea mai multor manevre majore, inclusiv zbor razant la suprafața apei la viteză foarte mare, au fost testate limitele rachetei.

MARTE-ER la cea de-a doua tragere de test

MARTE-ER la cea de-a doua tragere de test

Interceptarea țintei a confirmat comportamentul perfect al rachetei, iar sistemul de telemetrie a înregistrat o cantitate imensă de date. Datele de zbor au arătat o aliniere foarte bună cu rezultatele simulării.

Programul Marte ER progresează într-un ritm susținut pentru a răspunde cerințelor clienților, iar integrarea completă a rachetei Marte ER pe platforma Eurofighter Typhoon continuă în ritmul prevăzut, pentru a implementa o capabilitate anti-navă pe avionul de luptă.