Cabinetul premierului Shinzo Abe a aprobat orientări noi de apărare, orientări care țintesc îmbunătățirea capabilităților de combatere a riscurilor în mediile maritim, cibernetic și în spațiul cosmic.

Izumo

Izumo

Orientările cuprinse în cadrul Național Defense Program Guidelines au fost aprobate azi 18 Decembrie 2018 alături de Mid-Term Defense Program, stabilindu-se astfel noua politică de apărare a Japoniei, precum și achizițiile de armament pe următorul cincinal.

Programul estimează achiziții de armament într-o valoare record de 27,4 trilioane de yeni (242 miliarde de dolari americani) de-a lungul a cinci ani.

Concentrarea principală a celor două documente s-a făcut pe includerea unei formulări care să permită transformarea unui distrugător din clasa Izumo într-o navă portavion.

Toată treaba asta este foarte sensibilă, având în vedere că Japonia și-a asumat de o perioadă lungă de timp o stare absolut defensivă. Astfel, distrugătorul transformat în portavion va fi denumit în continuare distrugător cu capabilități multiple.

Noul distrugător cu capabilități multiple va fi capabil să opereze de la bord avioane cu decolare și aterizare pe verticală (take-of and vertical landing -STOVL).

Desigur, acestea vor fi avioane americane F-35B greu detectabile radar.

Cât despre orientările noi pentru combaterea riscurilor la adresa mediului național de securitate al Japoniei, acestea vor constitui și capabilități multiple de apărare care fac referire la atacurile cibernetice, în spațiul cosmic și a atacurilor electromagnetice.

Așadar, Japonia conștientizează existența amenițărilor și va trece la menținerea supremației în aceste segmente sensibile.

De urmărit, că-i foarte interesant, cum va acționa Japonia în apărarea față de amenințările în spațiul cosmic.

Aici ar fi fost un punct bun de transformat într-o linie de final. Dar am uitat un detaliu.

Post Scriptum? Ceva p-acolo…

Motivația întru transformarea unui distrugător Izumo în “distrugător cu capabilități multiple” – adică portavion – a fost aceea că Japonia are nevoie de avioane STOVL pentru a-și întări capabilitățile de apărare de-a lungul coastei la Pacific, pentru că japonezii au un număr relativ de aeroporturi/baze aeriene.

De îndulcire a schimbării majore în politica de autoapărare a Japoniei, s-a precizat că avioanele STOVL nu vor avea baza permanent baza pe… distrugătorul cu capabilități multiple. Va fi așa, ceva de genul unei chemări când e cazul. În caz de dezastru natural sau chiar război. Conflict militar, ca să sune mai ușor de acceptat.

Am zis și aprobarea pe numărul de avioane F-35? Parcă nu…

Totdeodată cu cele două documente, Cabinetul premierului Shinzo Abe a mai aprobat și planul Forțelor Aeriene de Autoapărare de dotare eventuală cu un total de 147 avioane F-35.

Deci, 42 de F-35 care vor fi achiziționate în procesul curent de cumpărare, la care se vor adăuga suplimentar alte 105 bucăți, din care 42 vor fi F-35B STOVL, iar restul de 63 ar urma să fie F-35A.

Costul total al avioanelor suplimentare este aproximat la 1,2 trilioane de yeni.

Adică 10,6 miliarde de dolari.

Iulian Iamandi