Agenția Norvegiană pentru Echipamente Militare a semnat un acord cu agenția omoloagă din Olanda pentru cinci radare Thales Ground Master 200 Multi Mission versiunea compactă (MM/C).

Radarul GM200 MM/C oferă excelență operațională dovedită datorită tehnologiei 4D AESA (Active Electronically Scanned Array). Capacitățile sale de sprijinire a focului și de localizare a sistemelor de arme îl transformă într-un atu major pentru forțele armate moderne.

Thales GM200 MM-C

Thales GM200 MM-C

Acest radar tactic cu mobilitate ridicată oferă simultan capacități de detectare, de urmărire și de clasificare pentru toate amenințările actuale și viitoare, inclusiv drone.

Bazându-se pe cooperarea internațională a țărilor membre NATO în domeniul sistemelor terestre și profitând de acordurile bilaterale de apărare strategică, Agenția Norvegiană pentru Echipamente Militare (NDMA) a semnat un acord cu Organizația pentru Echipamente de Apărare (DMO) din Olanda pentru cinci radare Ground Master 200 Multi Mission, versiunea compactă, dezvoltate de Thales. Contractul include opțiunea achiziționării a trei sisteme suplimentare.

Forțele armate se confruntă cu amenințări diverse și din ce în ce mai complexe, în special cu progresele realizate în ceea ce privește sprijinul indirect al focului (observare, rază de acțiune, viteză, precizie) care afectează capacitățile de detectare rapidă și care poate transforma radarele în ținte principale pentru adversar. Pentru a proteja trupele și infrastructurile critice, Thales oferă prin familia

Ground Master 200 Multi Mission soluții adaptate. Sunt radare capabile să detecteze ținte mai mici, mai rapide, mai agile la distanțe mai mari, păstrând în același timp o mobilitate tactică foarte mare și un timp de implementare foarte scurt.

Acest prim contract G2G (Guvern la Guvern) va oferi forțelor armate norvegiene și olandeze o platformă radar comună pentru a-și continua colaborarea în cadrul operațiunilor de evaluare a amenințărilor. GM200 MM/C este adaptat misiunilor moderne de luptă. Ambele țări vor beneficia de cea mai nouă tehnologie radar, permițând extinderea ușoară a capacităților și integrarea rapidă a actualizărilor viitoare.

GM200 MM/C este unul dintre cele mai versatile radare disponibile în prezent pe piață. Oferă operatorilor o iluminare de lungă durată a țintei pentru a putea strânge cât mai multe informații despre tipul și evoluția amenințării. Echipat cu tehnologie 4D AESA de nouă generație, cu fascicul multiplu pe două axe, care îi conferă flexibilitate nelimitată în ceea ce privește orientarea – ​​azimut și altitudine, radarul oferă protecție excelentă în timpul operațiunilor. Acest sistem poate detecta, urmări și clasifica automat mai multe tipuri de amenințări – drone, RAM (rachete, foc de artilerie și mortier), rachete, aeronave – și este perfect adaptat pentru localizarea sistemelor de arme, pentru supraveghere și apărare anti-aeriană. Fiind un radar compact, dispune de o mare mobilitate, poate fi instalat rapid și tansportat pe orice tip de platformă.

„Este un pas foarte important în strânsa cooperare militară dintre Norvegia și Olanda. Acest acord va oferi Forțelor Armate Norvegiene un nou sistem de localizare a artileriei care oferă protecția, mobilitatea, raza de acțiune și precizia necesare pentru a putea fi utilizat în orice operațiune, local sau internațional.”Contraamiral Bjørge Aase, director general adjunct al Agenției Norvegiene pentru Echipamente Militare

Achiziția radarului de către Norvegia creează o platformă radar comună care poate fi dezvoltată de forțele norvegiene și olandeze pe baza evaluării amenințărilor. Cele două țări beneficiază de un radar care permite actualizări și îmbunătățiri ale performanțelor, pentru a contracara amenințări viitoare, cum ar fi dronele.” – Organizația olandeză pentru echipamente de apărare (DMO)

„Este un moment istoric din două perspective. Pe de o parte, acordul întărește cooperarea bilaterală în domeniul apărării strategice între Norvegia și Olanda, dar este, de asemenea, prima inițiativă G2G pentru industria de apărare olandeză și, în special, pentru Thales. Sperăm că acest nou model va servi drept exemplu pentru noi proiecte G2G, în viitor”, a declarat Gerben Edelijn, CEO Thales Olanda.

Sursa: Thales