Obuziere K9

Forsvarsmateriell, Agentia de Achizitii pentru Aparare a Norvegiei a anuntat recent semnarea unui contract cu firma Hanwha Land Systems din Coreea de Sud.

Contractul in valoare de 1.8 miliarde de coroane (aproximativ 215 milioane de dolari) se refera la livrarea a 24 obuziere autopropulsate de 155mm/52 calibre, K9 Thunder cu optiune  pentru inca 24. De asemenea contractul stipuleaza livrarea unui numar neprecizat de vehicule pentru reaprovizionarea cu munite, K10. Livrarea obuzierelor norvegiene ar trebui sa inceapa in 2019 si ar urma sa fie finalizata pana in 2021.

Potrivit unor surse din Forsvarsmateriell, oferta coreenilor a satisfacut cel mai bine cerintele armatei norvegiene. Obuzierele K9 vor inlocui piesele de artilerie autopropulsata M109A3GNM aflate in prezent in serviciul Norvegiei, selectia acestora fiind facuta in urma unei competitii la care au mai participat Panzerhaubitze 2000 – al nemtilor de la Krauss-Maffei Wegmann, Caesar – al francezilor de la Nexter si M109 Krait – al elvetienior de la RUAG.

La inceputul lui 2016 toti ofertantii au luat parte la teste comparative in Norvegia.

Forsvarsmateriell a anuntat de asemenea ca s-a ajuns la o intelegere prin care Hanwha va asigura sprijinul logistic pe intreaga durata de utilizare a obuzierelor urmand de asemenea sa transfere echipamente de testare, materiale de instruire si cunostinte tehnice catre Atelierele Tehnice de la Bjerkvik. Tot aici ar urma sa se ofere servicii similare si altor operatori din Europa.

In afara Coreei de Sud, Obuzierele K9 sunt in serviciu sau au fost selectate de FInlanda, India si Estonia. Turcia opereaza T-155 Firtina care foloseste cateva subsisteme ale K9 (inclusiv carcasa blindata si sistemul automat de incarcare a munitiei). ASH-Krab al polonezilor foloseste de asemenea carcasa blindata a obuzierului K9.

Via:
DefenseNews

Marius Constantin