Pe la finalul anului trecut, guvernul Norvegiei a solicitat șefului Statului Major al Forțelor Armate, generalul Eiriki Kristoffersen, să întocmească o listă de recomandări legate de viitorul apărării țării.

Zilele trecute a fost publicat raportul generalului Kristoffersen, document care accentuează recomandările pe capabilități de lovire în adâncimea teritoriului inamic, supraveghere din spațiul cosmic, intervenția la obiective situate pe fundul mării, apărarea anti-aeriană, război cibernetic și electronic.

Kristoffersen a stabilit și priorități, între acestea aflându-se achiziția a încă două submarine – astfel, Marina Regală a Norvegiei urmând să fie înzestrată în total cu șase astfel de nave de luptă.

Cu doi ani în urmă, Norvegia și Germania au comandat șase submarine tip U-212CD navaliștilor germani de la ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) cu o valoare contractuală de peste cinci miliarde de euro. Dintre acestea, patru nave sunt destinate Norvegiei și două celei germane.

Generalul Kristoffersen consideră că în marja unei creșteri bugetare ar fi de preferat creșterea numărului de submarine de la patru la șase astfel de nave, decât mărirea numărului de fregate.

Creșterea numărului de submarine ale marinei norvegiene de la patru la șase ar dubla disponibilitatea operațională a acestei categorii de nave și ar întări capabilitățile de îngreunare a mobilității unităților navale ale inamicului.

Kristoffersen evidențiază în raportul său cine este inamicul potențial al Norvegiei evidențiind că Rusia dezvoltă și operează submarine moderne puternice și silențioase, baza principală a acestor nave în proximitate fiind localizată în Peninsula Kola. Generalul norvegian insistă în raportul său pe interesul semnificativ al țării sale în sectorul maritim, implicit în cel energetic și nevoia întăririi capabilității forțelor militare norvegiene de a opera în imersiune, la suprafața apei și în aer.

De asemenea, Kristoffersen informează guvernul Norvegiei că sunt necesare investiții continue în executarea de operații anti-submarine și complementare cum ar fi supravegherea prin intermediul sateliților și a senzorilor de la bordul navelor de suprafață, platformelor aeriene de patrulare maritimă și a submarinelor.

Cât despre cele patru fregate aparținând clasei Nansen aflate în serviciul Marinei Regale Norvegiene (să ne amintim că în anul 2018 Norvegia a pierdut accidental fregata KNM Helge Ingstad), generalul Kristoffersen recomandă să se ia în considerare înlocuirea acestora deși sunt relativ recent intrate în dotare.

Iulian Iamandi