Decolare Gripen (foto Louise Levin)

In perioada 27 august – 7 septembrie F21 Norrbotten a fost gazda exercitiului multinational Nordic Air Meet 2012. La exercitiu au participat 6 tari (Suedia,Elvetia, Marea Britanie, Danemarca, Finlanda si Statele Unite prin USAFE). Din cele 65 de aeronave participante la exercitiu, 20 au fost Gripen ale escadrilelor 211 si 212 (F21 Norrbotten) 172 (F17 Blekinge) – escadrila de antrenament. Suedezii au mai pus la bataie un punct aerian de comada ASC 890-SAAB 340 AEW&C, si o cisterna aeriana C-130/T Hercules.

Elveienii si finlandezii au venit cu F-18 Honet, Britanicii au adus Tornado GR4 iar danezii si americanii au participat cu avioane F-16 (americanii au mai participat si cu o cisterna KC-135).

Numarul Maxim de avioane aflate in aer la un moment dat a ajuns la 54. S-au acumulat 1550 ore de zbor, iar suedezii au lansat in poligonul Vidsel 25 bombe ghidate laser tipul GBU-12.

Din partea Suediei au mai participat: Statul Major General (Högkvarteret), Salvamari (Livgardet), I19, A9 – Flotila de Elicoptere a Fortelor Armate (Helikopterflottiljen) si Scoala Militara de Zbor – Luftstridsskolan.

Cate doua iesiri pe zi (una dimineata, una seara) au fost executate din mai multe baze aeriene: F 21 in Luleå si Vidsel (in Suedia) si doua baze aeriene din Finlanda: Rovaniemi si Halli.

Mai jos cateva fotografii facute de Louise Levin pe parcursul exercitiului:

SAAB 340 AEW&C

Gripen si Hornet

F-16 al USAFE

Sursa text si foto:
Louise Levin, via Forsvarsmakten

– Griffon236 –

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.