Chunxiao gas field area

Chunxiao gas field area

O navă chineză a încadrat pe radarul de conducere a focului o navă japoneză, anunţă Tokyo în mijlocul tensiunilor chino-nipone.

Ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a declarat că incidentul a avut loc pe 30 Ianuarie, în apropierea unor insule disputate de ambele ţări, în Marea Chinei de Est.

Onodera a spus că acest incident a avut ca efect imediat înaintarea unui protest japonez, formal, către Beijing.

Nava japoneză încadrată pe radarul de luptă de către chinezi era una militară.

“On 30 January, something like fire-control radar was directed at a Japan Self-Defence Maritime escort ship in the East China Sea.”

Ministrul japonez a precizat că nava chineză era o fregată şi a menţionat că şi un elicopter militar japonez a fost de asemenea ţintit pe radar cu câteva zile înainte, de către chinezi.

“Directing such radar is very abnormal. We recognise it would create a very dangerous situation if a single misstep occurred,”

Disputa legată de proprietatea insulelor se desfăşoară de mai mulţi ani, dar tensiunile au crescut după ce guvernul japonez a cumpărat trei dintre acestea de la un proprietar particular japonez.

Cele opt insule nelocuite şi stâncile, se află în apropierea unui traseu strategic al navelor comerciale, dar sunt poziţionate şi într-o zonă bogată pentru pescuit şi a unui zăcământ petrolifer important.

Sursa: BBC via Paul

Vom vedea oare un scurt conflict aero-naval în zona insulelor disputate?

– Iulian Iamandi –