F-35 - in poza asta parca nu este la fel de urat ca de obicei...

F-35 – in poza asta parca nu este la fel de urat ca de obicei…

…Sau ar fi mai corect spus numai succesuri?

😀

Lăsând problemele existențiale spre într-o parte, trecem la lucruri serioase.

Lockheed Martin a mai făcut o crestătură pe tocul ușii, după ce si-a adjudecat o suplimentare de buget de 99 milioane de zgomoței. Foșnitorii se adaugă la un contract atribuit anterior pentru asigurarea de piese, materiale și componente necesare încropirii a 19 exemplare F-35A Lightning II. Potrivit Jane’s în Iulie, LM-ul și Pentagonul au dat cu bățul pe un nou acord referitor la loturile 6 și 7 din LRIP, loturi ce însumează 71 exemplare. Pentagonul se veselește  că a reușit să obțină o reducere a prețului de 4 procente la LRIP 6 față de LRIP 5, în timp ce pentru lotul șapte se preconizează o reducere suplimentară de 8%.

Și lista succesurilor continuă! O delegație guvernamentală de peste baltă a poposit cu jalba-n băț pe plaiuri belgiene, unde la botul calului au pus-o de o prezentare a JSF-ului. Potrivit Reuters belgienii sunt în căutarea unui înlocuitor pentru flota de 60 F-16A/B, trecute prin programul MLU pe care le operează în prezent. Se ia în calcul achiziția a 35-55 Lightning II !! De unde ar putea scoate banii pentru ele, numa’ ei stiu, cert este că o decizie referitoare la achiziție nu va fi luată mai devreme de sfârșitul lui 2014.

Și, pentru încheiere Olanda!

Tot Reuters o citează pe Jeanine Hennis-Plasschaert, Ministrul Apărării în Olanda:“The government has decided, on operational, financial and economic grounds, to select the F-35 as the new fighter aircraft for the Netherlands armed forces. If, within the given financial parameters, room is created in the coming years to purchase more aircraft, the Defence organization will do so. This may be the case if the contingency reserve is not used in full and if the price per unit of the F-35 turns out to be lower than is currently expected.”

Adicătelea, după ce au fost forțați rugați frumos de LM în aprilie să nu se retragă din program, olandejii s-au uitat lung la buzunarele din ce în ce mai goale și au ajuns la concluzia că nu-si permit decât 37 de F-uri 35A. Mai mult decât rezonabil, zic, având în vedere că inițial se vroia achiziția a nu mai puțăin de 85 de JSF-uri iar pe la începutul acestui an erau în dubiu asupra numărului de avioane ce trebuiau cumpărate: 52 sau 68.

Să fie oare de vină bubele care continua să iasă la suprafață sau creșterea prețului cu peste 70% față de estimările inițiale?..

Cât plătesc olandezii? 4.5 miliarde de euro (sau 6.01 miliarde de dolari, după preferințele fiecăruia). Adițional 270 milioane de euro va fi nota de plată anuală pentru operarea avioanelor greu observabile F-35A.

Olandezii vor câștiga o capabilitate – stealth-ul – și ceva locuri de muncă în industria aerospațială locală. Pare-se că asta a fost principalul motiv invocat de LM în primăvară în cadrul negocierilor cu olandezii (deși sunt voci care ar fi făcut trimiteri la unele clauze de reziliere a contractului și oarece penalități plătibile).

Dar sacrificiile?

Pentru a se putea încadra în baremul bugetar necesar cumpărării celor 37 vânători invizibili, Ministerul Apărării din Olanda a fost obligat să facă economii de 300 milioane de euro (asta pe lângă  miliardul deja economisit prin renunțarea la diverse capabilități). Scurt pe doi, s-a renunțat la o navă de aprovizionare – Karel Doorman – aflată în fabricație, aceasta fiind scoasă la vânzare. Un batalion al armatei va fi desființat (probabil unul dintre cepe patru batalioane de infanterie mecanizată). Marina va fi nevoită sa renunțe la o companie de militari. Forțele Aeriene vor trage pe iarbă 6-7 F-16 MLU.

Economisirea miliardului la buget e strâns legată de locurile de muncă…

12000 de locuri de muncă…

Desfințate…

Oare câte noi locuri de muncă va crea în Olanda achiziția de F-35?

– Marius Constantin –