Nava Shaldang Mk II nigeriana

Președintele Nigeriei , Jonathan Goodluck a aprobat achiziția a două corvete pentru marina nigeriană.

Noile nave vor fi cumpărate din China și vor fi un derivat al clasei  Type 56, au o lungime de 95 metri un deplasament de 1.800 de tone, sunt echipate cu două motoare MTU, înarmate cu un tun de 76mm plus alte două de 3o mm și au un echipaj format din 70 de marinari. Prima navă va fi construită integral în China iar cea de-a doua în proporție de 50% urmând ca finalizarea construcției să se desfășoare pe un șantier naval din Nigeria.

Aceste nave vor fi folosite pentru supraveghere maritimă,  pentru protecția zonei litorale și misiuni de salvare.

Pentru anul 2012 Marina Nigeriei are în desfășurare achiziția a 12 nave, respectiv 3 vase de patrulare de proveniență israeliană Shaldang Mk III, alte 3 vase de patrulare cu o lungime de 24 m construite de producătorul francez OCEA, și 6 nave de patrulare Manta  II construite de Suncraft Group pentru care există opțiunea ca numărul total să ajungă la 9, la care se adaugă reabilitarea a 6 patruliere mai vechi de către compania olandeză TP Marine.

În următorii 10 ani Forțele Navale Nigeriene plănuiesc achiziția  a 49 de nave și a  42 de elicoptere. Anii trecuți în dotarea Marinei Nigeriene au intrat 10 nave care au fost donate de alte state, dintre care cea mai importantă este fosta navă a Gardei de Coastă Americane, USCGC Chase, ce a   fost asimilată în dotarea nigeriană sub numele de NS Thunder, la acestea se adaugă cumpărarea a două avioane ATR-42 folosite pentru misiuni de patrulare deasupra facilităților  de exploatare a rezervelor de petrol și gaze din largul apelor teritoriale nigeriene, aceste nave urmează să fie dislocate în noile baze navale NSS Lugard, situată în orașul Lokoja și NSS Jubille situată în orașul Ikot Abasi.

Sursa : http://china-defense.blogspot.com/2012/04/nigeria-to-order-two-90m-offshore.html