Poziția blândă, sfioasă, aproape discretă a Germaniei în criza Putin Vs. Occident poate că nu surprinde… dar chiar așa?

Ucraina a ajuns să se roage de Berlin pentru trimiterea unor nave de luptă și sisteme de rachete sol-aer a căror prezență să descurajeze invazia rusă iminentă. Kievul acuză Germania de “soft stance” în fața presiunilor lui Vladimir Putin.

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Rugămințile, implorările Ucrainei la adresa Germaniei pentru arme care să descurajeze un atac din partea Rusiei pune presiune pe noul cancelar… numai că Olaf Scholz rezistă solicitărilor de asistență militară pentru Kiev.

Andriy Melnyk, ambasadorul Ucrainei la Berlin, a declarat recent că țara sa are nevoie urgentă de prezența navelor militare germane care să ajute la apărarea împotriva unui atac al Rusiei asupra litoralului la Marea Neagră și Marea Azov, precum și de sisteme antiaeriene care să prevină atacurile rusești pe calea aerului.

Declarațiile lui Melnyk vin după recentele acuzații la adresa Germaniei de slăbire a răspunsurilor Uniunii Europene și ale NATO în fața presiunilor exercitate de către Rusia. Berlinul a refuzat zilele trecute chiar și posibilitatea de furnizare către Kiev a unor arme defensive.

Germania face pasul înapoi, în timp ce alte țări pun umărul la întărirea militară a Ucrainei. Chiar zilele trecute, Marea Britanie a început să furnizeze Kievului arme antitanc pentru ca această țară să poată descuraja o agresiune rusească.

‘It’s primarily about German warships, which are among the best in the world, which we urgently need for the robust defense of the long coast in the Black and Azov Seas. There is the same huge demand for the most modern air defense systems, which are currently being produced by German armaments companies.’

A declarat Melnyk pentru presa germană.

Numai că, Germania justifică poziția sa față de Rusia argumentând istorica datorie față de Moscova cauzată de atrocitățile comise de către naziști în Uniunea Sovietică în timpul celui de-al doilea război mondial. De asemenea, aceeași justificare o are Berlinul și când este vorba de exportul armamentului letal către Kiev.

Doar că, treaba asta nu ține. Naziștii au ocupat în acele vremuri o mare parte din Europa de Est, inclusiv Ucraina, unde au înfăptuit poate unele dintre cele mai îngrozitoare atrocități.

‘It’s astonishing that in Berlin the question of historical responsibility is used as an argument for rejecting military aid. This responsibility should apply to the Ukrainian people, who lost at least eight million lives during the German Nazi occupation of Ukraine.’

A mai declarat Melnyk.

Scholz a preluat funcția de cancelar luna trecută de la Angela Merkel și s-a trezit în plină criză, ba chiar țintă a acuzațiilor pentru că încearcă să mențină relațiile calde ale predecesorului cancelar cu Moscova în plină escaladare a amenințărilor Rusiei la adresa unor țări vecine.

Cancelarul Germaniei a refuzat de mai multe ori solicitările Ucrainei pentru furnizarea de arme și a dat răspunsuri evazive ori de câte ori a fost întrebat dacă în eventualitatea unui atac al Rusiei… gazoductul Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania ar putea deveni ținta unui atac.

Concluzie: vax albina…

Nu, nemții nu vor face nimic. Maxim, nu mare lucru. Vor asista aroganți la criză și poate doar în cazul unei escaladări grave a tensiunilor cauzate de Rusia… poate doar atunci vor mișca.

Dar nu vor mișca mult, pentru că orice criză se termină și Berlinul are nevoie de gazul rusesc.

Nu există solidaritate, fapt pe care a mizat Vladimir Putin. Lipsa asta de solidaritate a fost dezvoltată și exploatată de către Moscova.

E de rău.

Rămâne de văzut dacă Putin va fi problema sau… soluția. Mai vorbim.

Iulian Iamandi