Nu.
Nu vom avea pace.
La ce ne-ar folosi pacea?
La ce bun, taman acum, cand s-a lăsat cu “Misiune Îndeplinită”? 😉
M-ar bucura să fie vorbe goale, filosofenii cu valoarea apei de ploaie, dar împreună ştim că pace nu va fi.
O pauză, da.
Asta e. Aşa trebuie să fie.
Dacă nu eram cu “ei”, eram cu “ei” şi am fi avut obligaţii identice când ar fi venit rândul la mutare Înaltei Poarţi căreia ne-am fi închinat şi i-am fi plătit tribut în economice şi sânge.
Cine va fi următorul inamic? Există el oare, deja?
– Iulian Iamandi –
Indiferent de rezultat, ne refacem. O sa dureze 50-100-200-300 de ani, dar ne refacem si teritoriul si populatia. Nimeni si nimic nu ne-a sters de pe harta, nu cred ca se mai poate. Din pacate, istoria asta se repeta, mama ei ! Daca istoria ar fi o persoana, ar fi plictisita rau. Acuma… toate vechi. Ei sunt tot ei, noi… tot noi, singuri si buni de sacrificat. E ca atunci cand Mihai Viteazu batea la porti “mai civilizate” cerand oaste si era refuzat. Ca atunci, numai ca… un Mihai intarzie sa apara. Sa speram ca e doar blocat in trafic.
Ionut,
Ma indoiesc profund ca peste 100 de ani vor mai fi romani. Poate numai citiva care isi vor mai spun asa. Dar nu vor mai avea prea multe in comun cu romanismul. De peste 25 de ani sporul populatiei este NEGATIV. Anul 2013 a fost anul cu minimumul istoric la nasteri. Niciodata nu s-au nascut atit de putini copii in Romania.
In afara de reducerea numarului de locuitori, mai este si o pierdere accelerata a identitatii culturale. Nici un organism al acestei tari nu are ca scop mentinerea fizica a poporului roman si supravietuirea lu culturala.
Poate ca ai dreptate.
Din contra,cred ca peste 100 de ani romanismul si romanii vor fi mult mai puternici.Scaderi de populatie am mai avut,mult mai dramatice decat prezenta criza.Raidurile nomazilor si razboaiele evului mediu,combate cu epidemii,foamete etc… rezultau in pierderi procentuale mul mai serioase ca acu.In cateva decenii situatia se redresa.E adevarat ca o structura atat inversata,cu multi batrani si putini tineri nu s-a mai petrecut,dar prin definitie e o situatie trecatoare.Varful crizei e in urmatoarele 2 decenii.
Economic,situatia e nesustenabila,dar cel putin statul social va pieri de foame,iar asta va ridica o imensa povara de pe umerii natiei.
Etnic,Romania are o structura asemanatoare cu a restului Europei,cu un mare procent de indivizi de lumea a 3-a.Criza economica provocata de criza demografica va duce la accentuarea pornirilor tribale peste tot in lumea civilizata,iar in razboiul de tip iugoslav extins in toata Europa ce va urma,Srebrenica va fi in scutece.Nasol,dar nu se poate altfel.
Despre cultura,Romania are tot timpul un oarecare decalaj fata de vest.In vest,tineretul speranta se imparte in 2:o majoritate proasta,picatoare de bac si abonata la ajutorul de somaj si o minoritate nou aparuta,nationalista si opusa noii stangi la putere in vest de prin anii 60-70.Primii sunt un balast falit si nu au vreo sansa.Viitorul e global in informatie,local in afirmarea identitatii,robotizat in forta de munca bruta si capitalist.
LA noi un partid de gen UKIP,M5S,Front National etc… are sanse sa apara undeva dupa 2020.
“Scaderi de populatie am mai avut,mult mai dramatice decat prezenta criza.Raidurile nomazilor si razboaiele evului mediu,combate cu epidemii,foamete etc…”
Faci proiectii despre viitor bazandu-te pe evul mediu.
Da, adevarat, razboaie, foamete au mai fost, rezultand pierderi de populatie.
Dar natalitatea era buna, imediat ce se trecea criza (razboi, foamete) romanii faceau copii multi si sanatosi (parca nu suntem asa bolnaviciosi genetic fata de alte natii) si situatia se redresa.
Ori acuma tocmai ceea ce trebuie sa redreseze situatia cam lipseste.
La natalitatea asta n-avem cum sa ne redresam.
Uite ce spune nea Vasile Ghetau de la Academie:
“Ramane de vazut daca va putea fi vreodata influentata si schimbata radical atitudinea individului si a cuplului fata de numarul de copii. A trece de la 1,3 copii la o femeie -in ultimii 15 ani, la 2 copii la o femeie, nivel care ar asigura doar inlocuirea generatiilor in timp, mi se pare un lucru imposibil”
Dupa aia in evul mediu nu exista migratia asta masiva.
Atunci nu au emigrat 2 milioane de romani, in majoritate tineri sau de varste ‘rezonabile’, adica populatie activa. Pt ca vezi matale, pensionarii nu prea emigreaza 🙂
Aia tineri nu-si mai aduc copiii inapoi, daca au, iar daca nu au, probabilitatea sa si-i faca in tarile respective este mare.
In plus tineretul va continua in continuare sa emigreze din cauze economice, accentuand problema.
“Economic,situatia e nesustenabila,dar cel putin statul social va pieri de foame”
Asta s-o crezi matale 🙂
Statul social va muri cu tine de gat!
Daca nu se vor mai plati pensiile si salariile la stat va fi revolutie si atunci orice limbric de la conducerea tarii ‘va face totu’ ca sa le plateasca. Vor trage tot pe aia activii, cu taxe si impozite cat mai mari, plus imprumuturi externe (platibile de cine?), ceea ce va genera alt val de emigratie: cei tineri nu vor sta sa traga ca boii ca sa-i tina pe aia batranii, isi vor baga picioarele.
Bre,fac predictii bazandu-ma pe fenomene asemanatoare.Sigur,in trecut nu existau migratii ca atare,dar aveam momente cand dispareau 10% din populatie intr-un timp scurt.Vine tatarul cu arcanul si fura tot ce nu s-a ascuns in codri. drept ca jumate din aia rapiti erau recuperati la intoarcere de voinicii nostri veseli,dar tot aveam un eod de populatie considerabil.Si noi si rusii si polacii.
Am citit si io ce a zis nea Ghetau la vremea aia.Matematic are dreptate,daca se mentine trendul prezent.Dar orice trend mai sufera si schimbari,iar conditiile care au generat astfel de atitudini se schimba si ele.Par example,statul social a dus ca familiile normale sa aiba 1.3 copii,iar parazitii cate 4-5.Zici matale ca se lasa cu revolutie,numai ca nu are cin’ sa o faca.Pensionarii nu se bat cu jandarmii,iar bugetarii prin definitie is 90% muhaiele.No,my friend,revolutionarul modern e de dreapta dpdv economic si conservator dpdv social.
Ia de la noi:greva fiscala,fenomen generalizat la noi si inca in mod spontan.Iar daca statul va trimite gealati in curte sa-mi ia gainile,ca in anii 50,atunci o sa ai un circ monstru.Statul a facut in izmene cand au iesit 20000 in strada in toata tara.Iar imprumuturile merg pana la un punct.Dupa care gata.Economia moderna o fi pe baza de hartie fara acoperire,numai ca eu cred in cea de moda veche.In care realitatea te loveste pana la urma.Iar realitatea e ca statul social e falimentar.
Tinerii pleaca,dar in parte se si intorc.
Amu,modelul normal de societate e aceea in care tinerii isi ingrijesc parintii si-si cresc copiii.Statul social a distrus aceasta relatie naturala intre generatii.Dar mama-natura nu are nevoie decat de o generatie pt. a restabili echilibrul.
Bre, nea Ghetau nu crede ca e posibil, iara matematica nu prea minte. Acum eu nu cred ca disparem intr-o ‘suta de ani’, e putin probabil, dar bine nu cred ca o sa fie dupa inca 20 de ani in care se mentine trendul asta, iara trendul se va schimba greu, mai ales ca la noi hemoragia e de populatie tanara fertila si nu de pensionari. Imi povestea cineva venit pe aici ca la el prin sat nu prea mai sunt copii si tineri…
Pensionarii nu se bat acum cu jandarmii pt ca inca li se platesc pensiile. Cand o fi foamea pe ei si de pierdut n-au ce sa mai piarda, ca-s batrani, puscarie = caii de la bicicleta, atunci sa vezi ce ies si dau cu pietre. Bugetarii ‘muhaiele’ 🙂 la fel, ia nu le plati salariile 2-3 luni sa vezi ce hai iese.
Insa nu se va ajunge acolo pt ca orice guvern se fereste de asta ca de moarte si va face orice e posibil ca sa-i tzina linistiti.
Nu ma intelege gresit, si eu visez ca dispare statul social, aici unde sunt eu acuma sa dispara welfareul confortabil pe
viata (si se roaga de ei sa munceasca pt ca domnii ies mai bine daca stau acasa decat daca muncesc pe salarii mici) si sutele
de mii de angajati degeaba la stat.
Dar nu se intampla. Vor tipari moneda in nestire, vor imprumuta in nestire vanzand tot ce se mai poate vinde pt a nu se ajunge in acel punct. Si vor taxa la sange pe fraierii care muncesc si produc ceva ca sa-i tina si pe ceilalti linistiti.
Ideea e ca patura mijlocie poate sa saraceasca oricat sustinand statul social, respectiv saracimea plus ‘elitele’.
Pt caca’ntitatea de (prostime asistata + bugetarime plimbatoare de hartii + tot ce mai lancezeste pe spinarea matale) > cantitatea celor care muncesc si platesc taxe.
Greva fiscala nu mere aici si n-o sa mearga nici acolo, sistemul e facut ca intai te taxeaza si ei decid cat primesti in banca. E simplu sa-ti opreasca taxele din salariu sau sa-ti jecmaneasca accounturile cu economii sau orice conturi curente de afaceri ai prin banci.
Asa ca asta cu moartea statului social sunt vise frumoase, zic eu. Ar fi bine de s-ar intampla ce spui matale, dar eu nu cred.
D’aia am zis, statul social o sa moara cu matale de gat si o sa faca tot ce se poate ca sa fie sigur ca matale esti mort si ingropat inainte sa moara domnia sa.
Bre,nu stiu unde dai matale cu pixul,dar romanii sunt campioni europeani la neplatit taxe.Gradul de colectare e cel mai mic din UE si are 2 cauze:a.is idiot de multe si mari si b. platitorul are marea satisfactie sa-i vada flituiti.Exceptand multinationalele,tot restul mediului privat bastinas traieste haiduceste,mai mult sau mai putin.Altfel ar fi disparut de mult.
Economia reala nu poate fi mintita,iar acolo exista curba lui Laffer,care spune ca orice sistem de taxare are un maxim care nu poate fi depasit fara ca valoarea incasarilor sa scada.Iar privatul se lupta direct pt. banul sau.Bugetarul care trebuie sa-l colecteze lupta pt. bugetul public.De aia ei vor pierde intotdeauna,nu-i duce capul si nu au imaginatie.
Dpdv istoric,doar bolsevicii au reusit sa intre in casa gospodarului si sa-i fure ce avea de mancare pe acolo,in numele poporului of corz.Numai ca astia de acum nu au nici a mia parte din brutalitatea alora.
Imprumuturile si tiparnita is tot taxare si nu suplinesc faptul ca daca nu produci,nu ai.
Secundo,matematica depinde de ce date introduci in formula.Daca datele se schimba si rezultatele se schimba.Aici nu vorbim de situatia prezenta,ci de posibile evolutii viitoare.OAmenii nu fac copii pt. ca nu au conditii decente si nu vad legatura intre copii si batranetile linistite.Sa creezi conditii pt. a-i ajuta sa vada aceste lucruri si ai sa vezi cresterea natalitatii.Oricum aici vorbim de un proiect intins pe 2 generatii.
Ca zicea Shok de romulani.Bre,Bosnia,Kosovo si actualele fapte de arme ale califatului islamic e foarte probabil sa fie vazute ca pistol cu apa.Nu doar la noi,ci-n toata Europa.
In ce priveste natalitatea ,Romania se incadreaza in trendul general.Unde statul are clar o politica ferma de sustinere a natalitatii se simte.
http://www.indexmundi.com/facts/indicators/SP.DYN.CBRT.IN/compare?country=ru#country=de:pl:ro:ru
@mihais
“Secundo,matematica depinde de ce date introduci in formula.Daca datele se schimba si rezultatele se schimba”
Ce am zis eu ca “nea Ghetau nu crede ca e posibil, iara matematica nu prea minte” trebuia scris mai dezvoltat (graba, bat-o vina) la genul “nea Ghetau nu crede ca e posibil sa se schimbe atitudinea cuplului fata de nr de copii si trendul prezent i.e. datele problemei, iara cu datele existente matematica nu prea minte”
Ca datele nu vor fi batute in cuie si ca vor fluctua, plus au minus, e adevarat, insa se pare ca oricum iesim tot pe minus.
Ia de la Basescu 🙂 : un avertisment foarte deosebit de extraordinar de ‘grav’ de pe moartea Gandului (e reprodus si de alte siteuri):
http://www.gandul.info/stiri/avertisment-grav-anul-in-care-romania-ar-putea-ajunge-la-13-milioane-de-locuitori-12924721
“În nici o variantă de proiectare, populaţia României nu va înregistra creşteri. În varianta optimistă (presupunând creşterea fertilităţii, creşterea speranţei de viaţă şi un sold pozitiv al migraţiei externe), în 2060, ţara noastră ar avea cu 5,7 milioane locuitori mai puţin faţă de 2013, iar în cea pesimistă (presupunând scăderea şi apoi menţinerea la un nivel redus a fertilităţii, creşterea speranţei de viaţă şi un sold pozitiv al migraţiei externe) populaţia s-ar diminua cu 7,2 milioane locuitori”, precizează INS”
Deci pierdere va fi, estimativ in varianta optimista de 5.7 mil si cea pesimista 7.2 mil.
Acu depinde cum vrei s-o dai, poti sa zici ca 7.2 mil e varianta optimista 🙂
Nu-ti garanteaza nimeni ca odata cu scaderea cantitatii iti va creste calitatea indivizilor.
Si nu e numai o problema strict numerica ci si de imbatranire a populatiei, cu problemele generate cu forta de munca si sustinerea pensionarilor.
Oricum, pana in 2060 mai e, grija tuturor guvernelor fiind ziua de azi si alegerile de maine, restul se paseaza cu generozitate guvernarilor viitoare.
“exista curba lui Laffer”
Bre, o fi iegzistand mneai acea curba, nu contest 🙂 , insa se pare ca doctorii in tot ce vrei matale de la ministerul de finante si de la guvern in mod sigur n-au auzit de domnia sa, curba 🙂
Dovada ca “Creşterea accizei la carburanţi a scăzut încasările”, lumea micsoreaza consumul iar transportatorii alimenteaza in Bulgaria si Ungaria.
“Prima lună – aprilie – de aplicare majorării cu 7 eurocenţi la litrul de carburanți a avut ca efect o scădere cu peste 16 procente a comerţului intern cu motorină şi benzină, pentru că transportatorii au preferat să alimenteze din statele vecine”
The Devil is in details, probabil ca nici un geniu din mentionatele institutii nu a luat in consideratie chestia asta 🙂
“tot restul mediului privat bastinas traieste haiduceste”
Bre, o merge si cu haiducia, romanii au nu numai talent ci si ceva istorie cu haiducia, insa de inventat taxe se mai pot inventa.
Daca nu mai pot stoarce de la firme se intorc la origini, se pot tripla impozitele pe proprietate, se mai pot taxa salariile angajatilor direct din banci (ca n-or fi toti la ‘negru’) si … mai gasesc ei.
Problema e cu targetul:
Asistatii/pensionarii asteapta sa le pice si daca nu le dai sunt prea multi ca sa-i lasi nemancati fara convulsii sociale majore.
Elitele bogate sunt intangibile.
Deci aia de jos si aia de sus pica din ecuatie.
Si atunci cine mai ramane la foutout? 🙂 Clasa de mijloc…
Aia sunt targetati de statul social pt jecmaneala.
Statul social functioneaza distrugand clasa de mijloc; aia-s mai putini, deci nu conteaza prea mult nici la vot, mai educati, sunt ocupati ca idiotii cu invatatul si cu munca 🙂 si nu stau de revolutii deci pot fi loviti fara mari probleme.
D’aia ti-am zis ca statul social n-o sa pice si o sa moara cu matale de gat.
Cresterea negativa a populatiei din RO se explica prin masivul exod al populatiei tinere si de varsta mijlocie.Problema Romaniei sta mai ales in calitatea fortei de munca,fara inovatie ne vom tangui la nesfarsit.
Europa isi va reveni economic daca curentul reindustrializarii va fi pus in practica si industria mai uniform repartizata si in tari ca Grecia,Romania,Portugalia etc,nu numai Germania si cateva state favorite.Cehia de exemplu in pre-war era a 10-a putere industriala a lumii, avea o creativitate tehnica de invidiat, ex camioane militare mai ales-aici clar surclasa Germania lui Hitler,ei au invatat pe cei de la Volvo sa faca camioane off-road,acum Tatra abia rasufla.
In Romania anului 2013 s-au nascut abia ceva peste 100 000 de copii. Ce are exodul cu minimul istoric al natalitaii?
Cresterea pouplatiei este negativa. Natalitatea este la minimum. Mortalitatea creste progresiv, SMVN in scadere… Populatia ramasa din ce in ce mai bolnava. Copiii normali NU sint in grija nimanui, numai cei cu handicap…
Asta, numesc eu, dezstru biologc.
Sper ca peste 100 de ani romanii vor fi puternici si nu rromanii.
Cat timp televizorul, radioul si presa vor fi infestate de propaganda anti-natalitate si anti-conceptie, si cat timp se vor pompa bani la greu in industria asta de prostit romanii, nu o sa vezi asa ceva, or sa se inmulteasca tiganii.
De ce se inmultesc tiganii? Pentru ca la ei nu prinde propaganda! Tiganii au ajuns sa fie mai normali din punctul asta de vedere decat romanii spalati pe creier de televizor si media in general.
Asta e trista realitate! Romania e in metastaza si atata timp cat exista paine si circ, romanul nu o sa faca revolutie. Iar revolutie are rost sa faci doar intr-o tara cu armata puternica.
Ceea ce nu e cazul in Romania de astazi.
Bre, nu cred ca trebuie sa ne raportam la ce se intampla sau putea intampla in Germania, Anglia, Italia(Padania), Franta.
Mai intelept este sa ne raportam la ce se intampla sau putea intampla in Grecia.
Nu suntem in oala occientala-catolica/protestanta cu mostenire germanica, suntem in oala orientalo/balcanica-ortodoxa post bizantina/otomana si traumatizati de comunism.
Daca vrem sa vedem Romania de peste 20 de ani, ar fi bine sa aruncam o privire la Grecia de astazi.
Romania de peste 20 de ani cred ca va fi caracterizata de baltire(poate cu un crah in desfasurare inaintea perioadei de baltire).
Azi inca e „bine”, de bine de rau avem unele avantaje competitive fata de vest, mai pica o relocare de fabrica/call-center/externalizare, de bine de rau mai este loc de crestere prin imobiliar, servicii, agricultura, dezvoltat infrastructura, cei plecati in afara inca mai au cui sa trimita bani p-acilea, mai sunt si resursele pe tveava.
Toate cumulat vor duce Romania la cel mai inalt nivel de dezvoltare pe care la avut vreodata, undeva la 50-60% din nivelul de dezvoltare al vestului.
Moment de la care va incepe sa se manifeste „capcana veniturilor medii”, toti delocalizatii s-ar putea sa cam plece pe unde e mai ieftin, daca se mai adauga si o posibila „bula a resurselor” cu atat mai bine.
Multinationale romanesti este putin probabil sa avem pana atunci, intr-un numar suficient cel putin, si nici o tranzitie catre o economie bazata pe inalta tehnologie nu cred ca o sa avem care sa compenseze pierderea competitivitatii pe costul fortei de munca.
Viitoare partide anti-sistem, nu vad ce bun ar putea aduce, sau nu cred ca vor trece de nivelul PNG/OTV, ca vor exista si vor avea succes de acord.
Jale o sa fie cand trecem la EURO 🙂
Atunci o sa dispara si singurul avantaj pe care il mai avem din mizeria asta de UE.
Si atunci sa te tii ce saracie o sa fie…
@ unu – te-ai gandit ce ar fi fost Romania fara investitiile europene si industria pe orizontala pe care au adus-o incoa?
Te-ai gandit ce stat corupt eram daca nu ne trageau de urechi permanent cu justitia si problemele sistemice?
De ce ar trebui sa jonglam cu raportul leu – euro? Sau de ce doar acest lucru este in avantajul nostru?
“mizeria” de UE are avantaje enorme pe care deocamdata noi suntem la nivel de stat incapabili sa le valorificam.
Fratele meu alb,eram mai bine fara circusul cu UE.Am fi avut o explozie acum 10-12 ani si toti jegosii nostri ar fi stat la zdup.Banii din vest,indiferent sub ce forma au venit,au perpetuat un sistem nenorocit,care oricum va da faliment odata si odata.
Croatia n-are nici pe naiba,dezvoltarea ei s-a facut pana sa ajunga in UE.
@ Mihais are sens ce spui tu in cazul in care aveam alta clasa politica, si poate alte structuri statale. Uita-te in jur si fa analogia cu ceea ce s-a intamplat in Romania in anii 1996-2000 cu actiuala conducere politica si cu Politia da atunci si cu tunurile acelei perioade.
Ceea ce este cert este ca in Croatia a functionat economia foarte bine fara UE dar la noi pana la UE a functionat dezamagitor.
@mihais: daca vrei sa stii ce-ar fi fost Romania fara UE, uita-te in Republica Moldova. FIx aia ar fi fost.
scuza-ma dar viitorul nu-l stie nimeni
nici cum va reactiona ,nu evolua ,o societate
pana una alta ,am intrat ,…probabil in cea mai mare piata din lume ,cu cea mai mare “cantitate de bani”(ca tot unii aduc argumente cu pietele de prin irak si siria de parca nu vad ce se intampla,…sa puna ei reprezentante auto pe acolo ,sau sa vanda si sa-si ia banii dupa aia …de la isiil sau cine??)
in schimb am intrat in cea mai mare ,mai stabila si regulata piata…
sa ai ce sa vinzi ,sa stii sa faci bine ce faci …,posibilitati gasesti(dar trebe de calitate ,..ca astia de pe piata regulata se uita si la manerul tbt si la conditiile post garantie ,nu le iau ca irakienii, dar aici e alta dezbatere ,ptr ca de trimitem soldati si consilieri trebuie sa “si culegem” de pe unde mergem)
problema e “populatia activa”
nu neaparat natalitatea ,etc
ptr ca avem nevoie de bani,din interior ,din exterior prin investitii ,etc(sunt econmisti mai priceputi ptr a explica)
dar trebuie crescuta populatia activa ,muncitorii ,antreprenorii,in general cei ce produc si consuma
oricum orice stat dezvoltat se sprijina pe o clasa mijlocie formata din o multime de mici intreprinzatori
societatile dezvoltate nu se caracterizeaza prin a fi puntere intr-un domeniu anume si restul e “degeaba”
si in japonia agricultura ,serviciile sunt la “un nivel de varf” ,nu e numai industria
si in usa si in anglia
una se sprijina pe alta,sa ai o agricultura buna ,cu ferme dezvoltate ,inseamna ca spprijini si industria ,..ptr ca omul ala isi cumpara si un tractor nou si o remorca si un cazan de procesat alimente,etc ,cu cat e mai “fin angrenajul” cu atat va schimba mai des utilajele ptr a avea productivitate data de uneltele noi
de aici functioneaza si altele din industrie ,ce vand fertilizanti si institute etc
economia eu o vad ca pe o roata ,unde fiecare sector e o spita,cu cat ai spite mai drepte si puternice roata va merge mai fin si mai repede producand bani si cand trece peste gropi(crize) le absoarbe mai usor
chiar daca tu ai sectoare puntere ,vei avea spite foarte puternice ,dificil de rupt ,dar roata nu va merge uniform si e dificil sa mearga rapid si lin si vor rezulta zdruncinaturi puternice(miscari sociale) si pe drumuri drepte
nu spun ca poti ramane poticnit in cea mai mica groapa
nu ue ne impiedica pe noi ci trebuie sa vedem noi cum dezvoltam societatea fara sa trecem cu bicicleta peste semafoarele ue
Altii au trecut cu bicicleta peste semafoare,nu Romania:o multime de state europene sunt supraindatorate,vezi datoria publica .Europa nu prea mai are bani,Romania vrea reactoarele 3 si 4 cu bani din China,Ungaria tot centrala nucleara cu bani imprumut din Rusia.
http://www.gandul.info/financiar/reactoarele-3-si-4-de-la-cernavoda-se-fac-cu-bani-din-china-ce-banca-investeste-peste-6-miliarde-de-euro-12815985
eu am exemple concrete ,foarte apropiate la nivel de persoane de ce a insemnat si inseamna datoria tarilor astea dezvoltate
din fericire ,cu toate ca multi conationali nu sunt de acord,totusi suntem o tara de “proprietari” ,nu chiriasi
la noi nu sunt toate chiar asa de negre ,sunt si multe lucruri care stau mult mai bine ca la vecinii nostri mai de la vest
avem sectoare foarte competitive
ca exista multa marja ptr mai bine …,da ,sunt de acord
eu as vrea sa ma exemplific ,cu ce voiam sa spun mai sus, facand un fel de analogie cu siituatia din spania
inainte de criza si in ,dupa criza
facand abstractie de “bula imobiliara”
ce a facut sa creasca veniturile populatiei ,in speta salariile, trase in sus a fost exact cresterea nr de firme si a autonomilor(asa le spune aici ,profesionalii care lucreaza pe cont propriu)
ptr ca un antreprenor sau autonom(nu stiu termenul exact dat la noi-scuze),in general nu are margine “in sus” si in general cat munceste atat primeste…,deci ei trag si fac ca veniturile sa creasca(ale lor)
indirect ,atrag si marirea salariilor(fara a avea o relationare directa)
deci ,pe timpul lui aznar ,chiar si zapatero …chiar daca salariul minim era de 600 eur ,nimeni dar absolut nimeni nu muncea pe banii astia
nici macar in sate sau orase mici
in orasele mari ,in general salariile nete se apropiau de salariul mediu(aprox 1400 eur)
ptr ca fiindca economia mergea ,multi isi “gaseau refugiu” ,lucrand ca autonomi daca nu-si gaseau de munca sa le convina conditiile
si cum spun eu ,dintr-una buna dai in alta ,totul se antrena in sus
acum ,odata cu criza ,in si dupa(dupa unii),fiindca s-a distrus exact masa asta de liberi profesionisti si mici intreprinzatori(nu total ,dar destul de mult),a facut ca salariile sa se duca mult in jos ,salariile minime(600 eur) sa fie “acceptate” si in marile orase
sa nu luam celelalte coordonate pe care s-au dezvoltat ei ,gradul de indatorare ,etc
in linii generale ,faptul ca inca avem resurse proprii,ca nu suntem indatorati economia noastra are mult mai multe sanse sa plece pe coordonate bune
inca nu avem un “spirit antreprenorial” dezvoltat in randul populatiei, inca avem sechele si temeri din trecut
dar odata trecute unele praguri ,eu sunt optimist,din experienta proprie pot sa spun ca romanii sunt un popor cu “spirit” tehnic ,le place,muncitori ,le lipseste doar spiritul de conducere(leadershipul)
cand ni-l vom asuma ,parerea mea ca vom fi motor de crestere zonala
Comparatia cu Croatia nu stiu daca este cea mai potrivita, aia in 1990 nu veneau dupa un comunism stalinist cu parfum nationalist ca noi, aia veneau dupa un comunism in care se permitea proprietatea privata, imigratia, investitii straine, economia functiona dupa unele baze mult mai sanatoase.
In 1990 nivelul de la care au plecat era mult mai ridicat, aveau un PIB de 2,5 ori mai mare ca al nostru raportat la populatie, aveau tesut social etc.
Nu stiu ce relevanta are faptul ca dezvoltarea Croatiei sa facut in cea mai mare parte pana sa intre in UE, ei find membrii ai UE de un an jumate, tot asa poti spune ca o mare parte din dezvoltarea Poloniei sa facut pana la intararea in UE, sau chiar dezvoltarea Romaniei in cea mai mare parte sa facut pana in 2006 si nu dupa 2007, manipuland o situatia conjucturala respectiv criza care sa suprapus peste intrarea noastra in UE.
Dezvoltarea Croatiei, a Romaniei sau a altora sa facut pe baza relatiilor cu UE, comerciale in primul rand, si politice in al doilea rand.
Intrarea in UE iti creste potentialul de dezvoltare prin conectarea la una dintre cele mai mari si competitive piete de pe glob, la cea mai avansata civilizatie de glob, civilizatia occidentala careia Romania ii apartine, mai pe la periferie dar ii apartine.
Neintrarea in UE ar fi perpetuat situatia dintre 1990-1996, cand cel mai rau lucru care sa intamplat a fost tocmai deconectarea Romaniei de la occident, cand la Budapesta veneau investitorii la Bucuresti veneau minerii, cand in Polonia venea Fiat, cand in Cehia venea Volkswagen la noi FIAT era gonit de la Semanatoarea, Mercedes de la Rocar, ABB de la Electroputere, Vulcan, Renault de la Dacia ca de nu ne vindem tara, cand in Polonia, Cehia, Ungaria se vindeau banci, se ceda cea mai mare parte economia catre multinationale vestice, la noi rumanasi verzi si patrioti devalizau tot sistemul bancar arucand Romania la sfarsitul anilor 90 in pragul disolutiei ca stat tocmai pentru ca tot sistemul bancar era al Statului Roman, deci al nimanui.
O explozie acum 10-15 ani nu cred ca ar fi adus neaparat ceva bun, Romania a fost foarte aproape de o explozie in 1999 cand nu cred ca a lipsit mult sa avem o putere pusa cu batele minerilor.
Nu cred ca poporul care i-a ales in 1992 tot pe aia responsabili de fratricidul din 1990, care in 2009 la reales tot pe ala responsabil de balamucul din 2005-2009 in momente atat de tulburi cum este „explozia” unei tari devine subit foarte lucid si se transmorma intr-o masa de libertarieni nationalisti care emuleaza numai lideri patrioti si vizionari.
Nu vad cum aia 2 mld euro pe care Renault i-a investit la Pitesti au perpetuat un sistam nenorocit, si mai ales nu vad cum lipsa banilor de la UE ar fi eliminat acest sistem nenorocit, in Ucraina nu au fost cine stie ce bani de la UE si vedem ca situatia este de 100 de ori mai nenorocita decat la noi.
Victor,nu cred ca e foarte bine sa legam politicul de economic.Multinationalele au o expertiza pe tari mai buna decat guvernele, stiu exact cate parale face fiecare.Crezi ca vor veni cine stie ce investitori in UA ca a sarit parleazul?Mercedes face parteneriate in Serbia,SISU va produce camioane la FAP Priboj,compania DAMEN se instaleaza si in ditamai Cuba comunista,Hanoi-ul vietnamez,si nu numai el, arata ca un oras american in perioada de boom economic,…
@albert: azi sau maine poate nu. Dar pe termen lung daca Ucraina reuseste sa se stabilizeze dupa actualele tulburari interne dublate de o agresiune externa si intra pe o traiectorie cat de cat previzibila (mai ales a sistemului politic), da, are toate datele pentru a beneficia de investitii masive: resurse, forta de munca bine calificata, o baza industriala chiar daca mare parte are nevoie de modernizar.
Ce frumos se discută discuțiile, uneori. Sunt de acord cu multe scrise, cred că va fi mai bine, dacă nu va fi mai rău hehehe.
Din perspectiva mea, dacă trecem de 2016-2017 întregi ca stat și populație, ciclul secular e în sus și nu în jos. Cred că anii aceștia sunt esențiali pentru următoarele generații de români – așa cum vor fi.
Cred, de asemenea, că natalitatea e o problemă problematică, să zic așa, dar nu trebuie văzută strict statistic și contabil – în sensul că esențialmente, calitatea populației (cultură de bază, onestitate, studii etc) contează mai mult în faza aceasta. Numărul e tare bun, permite o elită mai numeroasă (păstrând proporția constantă) și o dinamică bună de dezvoltare (consum, investiții, forță de muncă etc), dar nu poate suplini gradul mare de incultură (nu mă refer științific) pe care îl vezi zi de zi și care domină. Te uiți prin marile și micile orașe românești, te uiți prin mediile de informații, vorbești cu oameni și observi… că sunt multe percepții aberante, bine de tot perpetuate la tineri.
Sunt uimit când vorbesc cu tineri, adolescenți români, iar perspectiva lor (majoritatea, cu notabile excepții)e atât de îngustă și axată pe atmosfera negativ-depresiv-obsesivă unde totul e rahat și nimic nu se poate… e deprimant și nu lasă loc spiritului de a face ceva bine.
În rest, potențial este cu carul, dar asta nu e totuna cu ce se va întâmpla. Undeva, văd o limită naturală, culturală (cultura de masă, în sens de respect față de legi, ceilalți, stat șamd) intrinsecă și care e limută de dezvoltare națională care atârnă greu ca medie mobilă.
Totuși, tendințele seculare sau multi-deceniale, se schimbă printr-un „spirit” sau mecanism cauzal complex, se schimbă și eu mizam (încă nu am abandonat speranța) de inversarea tendinței seculare de scădere socio-demografică apărută din anii 1920-30 și accentuată în anii 1960. Cred că ne aflăm la capăt de ciclu și că se vor (re)porni motoarele ce au ținut nația aceasta milenii: o spiritualitate puternică, distinctă și sănătoasă, natalitate peste medie și o înceredere sau atitudine sfidătoare la adresa amenințărilor/provocărilor. Atunci, va renaște spiritul românesc și țara odată cu el.
Până atunci, trebuie trecută marea provocare a celor doi-trei ani dificili pe care în văd „pe radar” și cred că pot fi cumpliți acești ani.
@flogger: din punctul meu de vedere, regresul natalitatii de care se plange toata lumea e consecinta naturala a unei politici idioate de natalitate fortata practicata in anii ’70-’80. Intotdeauna cand fortezi oamenii intr-o directie obtii exact opusul. Forteaza-i sa fie “patrioti” si vei obtine o populatie fara respect de sine, forteaza-i sa faca copii si atunci cand vor avea posibilitatea vor respinge acest lucru. Nu e doar problema saraciei materiale si a lipsei de perspective pt. ca daca ar fi vorba de asta in Africa sau India ar trebui sa nu mai fie copii si e exact pe dos. “Unda” refuzului de a mai avea copii se va mai face simtita o vreme si daca lucrurile vor fi intr-un relativa normalitate se va reintra pe trend ascendent in vreo 10 ani. Pe de alta parte sunt puternic adeptul faptului ca in cazul elementului uman calitatea primeaza asupra cantitatii. Multe tari cu un standard de viata ridicat au o densitate asemanatoare sau mai scazuta ca a Romaniei din motive logice (aceleasi resurse si areal distribuite la mai putini locuitori) in timp ce tarile suprapopulate sufera in general de saracie si nivel scazut a calitatii vietii. Cu exceptia notabila a unor tari din vestul Europei care-s foste puteri coloniale si-si extrag in continuare diverse resurse din fostele colonii.
In rest sunt de acord, cred ca avem ani hotaratori in fata. Romaniei incepe sa i se potriveasca expresia cu care se incheie “Morometii”: “timpul nu mai avea rabdare”. Intr-un fel sau altul lucrurile se vor transa. Personal sunt de un optimism moderat.
Total de acord cu necesitatea calitatii resursei umane.
Ne place,ori nu,uitati la rusi:”Inginerul-mandria Rusiei”.http://www.viam.ru/en/mainnews/1558
Din enciclopedia ideilor trasnite, araboii aia frustrati de si-o ard prin Syria si Irak, vor sa-si faca imperiu/califat pana in Romania! 🙂
http://adevarul.ro/international/in-lume/jihadistii-vor-sa-si-extinda-califatul-balcani-inclusiv-romania-1_53b19e550d133766a8066671/index.html
Bine ma… Zi “Adevarul” si trage apa… Cretinii aia nu isi dau seama ca sunt folositi de serviciile secrete asa cum au fost folositi si alti cretini inaintea lor…
Iar acel “califat” e probabil noua sperietoare care o sa adune fraieri (pardon, am vrut sa zic “eroi”) din Romania care sa se duca la moarte acolo pe 1000 de parai ca sa imprastie “democratie”. Nici vorba ca sa ingroase conturile Bae, Oshkosh, Boeing, LM sau General Dynamics…