Lansator 5P73 pentru S-125 Neva

Mare veste, mare, taman de la granita de nord a NATO, de la amicii nostri polonezi.

Zice-se, polonezii au analizat problema, au intors-o pe toate partile si au ajuns la concluzia ca nu au bani sa cumpere numai jucarele noi, asa ca au decis sa mai si modernizeze din vechituri. Drept pentru care, la Varsovia, Ministerul Apararii a anuntat intentia de a moderniza 6 regimente dotate cu S-125 Neva (alea care la noi si-au dat obstescul sfarsit, fiind retrase).

“We expect that the modernization of these missile systems will allow us to extend their service life by a further 10 to 12 years”, declara  Czeslaw Piatas, adjunctul ministrului apararii.

Modernizarea celor 6 regimente de Neva ar urma sa-i coste pe polonezi 300 milioane de zloti (cam 98 milioane de zgomotei verzi), si se incadreaza intr-un plan mai complex de consolidare a apararii antiaeriene, o alta directie urmata fiind cea a sistemelor VSHORAD, reprezentate de sistemul POPRAD cu rachete Grom, al celor de la Bumar.

POPRAD cu rachete Grom, aici pe sasiu AMZ Zubr

Mai mult ca sigur, cele 98 milioane $ vot merge catreWojskowe Zaklady Elektroniczne (WZE) din Zielonka, fabricantul polonez de sisteme de rediolocatie.

Sursa:
DN