Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut comunităţii internaţionale să stabilească… haideţi să folosim originalul, că-i mai de efect şi oricum ne-am americanizat, radiaţi fiind de la Scut: a “clear red line” for taking action against Iran by next summer, to prevent the Islamic Republic from completing the second stage of nuclear enrichment required to produce a bomb.

Treabă petrecută la sediul O.N.U.

V-am spus vreodată ca pentru mine O.N.U. are lipsa potenţei? Probabil că da, însă cu alte vorbe.

“I believe that faced with a clear red line, Iran will back down!”

– a bătut în cuie dorinţa-i, premierul israelian, în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

“This will give more time for sanctions and diplomacy to convince Iran to dismantle its nuclear weapons program altogheter. Israel is in discussions with the United States over this issue, and I am confident that we can chart a path forward toghether”

– a mai spus Netanyahu, inspirându-mi o analogie: contează să te ştii cu unul mai tare, care să mai poată strânge şi o gaşcă de alţii aproape tari şi nu te mai supără lumea la fel de des.

Partea proastă, apropos de realitatea analogiei ăsteia, e că de la căderea Cortinei de Fier… de fapt de la ridicare, că Zidul Berlinului a fost ăla cu căderea, deci de la destrămarea Uniunii Sovietice şi a blocului format din ţările comuniste din Europa de Est, fostul tratat de la Varşovia în totalitate, s-a dus dracului balanţa.

Păi, dacă acum Iranul ar fi avut în spate Uniunea Sovietică aşa cum Israelul este ţinut în braţe de către S.U.A., altfel ar fi fost situaţia.

Iar China nu este la fel de agresivă acum precum defuncta Uniune Sovietică şi nici urmaşa-i Rusie nu este pregătită încă să sară la beregată altcuiva mai emoţionant în statisticile puterii militare decât Georgia. Cât despre India… mai contează detaliile slăbiciunii Indiei? Toate cele trei Puteri nu sunt îndeajuns de puternice pentru a juca un rol, rolul vieţii lor, de factor care să contrabalanseze pe hartă influenţa americană chiar fie ea şi asupra Insulei Şerpilor, sau a oricărei alte stânci mai mari sau mai mici, darămite să conteze în ce va alege Israelul. Şi viitorul preşedinte al S.U.A.

Occidentul, condus pe placu-le de către americani, suspectează – drept motivaţie de scandal – Iranul că ar dezvolta arme nucleare precum a făcut-o Israelul, ignorată fiind pururea înarmarea nucleară a Tel-Avivului.

“Be next spring, at most by next summert at current enrichment rates, they will have finished the medium enrichment and move on to the final stage. The red line should be drawn right here, before Iran completes the second stage of nuclear enrichment necessary to make a bomb.”

– a mai spus Netanyahu.

Nu îmi amintesc însă de “a clear red line” aruncată în calea Israelului de către comunitatea internaţională, ceea ce îmi confirmă afirmaţia de pe la începutul scrieii: O.N.U. e apă de ploaie.

*

“Any nation has the right and will indeed defend itself”

– a rostit Ahmadinejad pentru “Piers Morgan Tonight”, de la CNN.

Declaraţiile originale au fost extrase din: RIA Novosti

– Resboiu –

Navighează în portal:

Resboiu Master; Armata Română; Forţe SpecialeSpace; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;