Octavian Manea despre provocările politico-militare ale Summit-ului de la Varșovia
Câteva elemente vor domina cu siguranță viitorul summit NATO găzduit de Polonia în vara acestui an. Prin natura geografiei simbolice, este foarte probabil ca multe dintre inițiative să se concentreze pe Noua Europă. Și, deși principalele vulnerabilități și restanțe sunt cunoscute, deciziile politice, mai ales cele care depind de Vechea Europă, rămân necunoscute.
Pe de o parte, pe agendă se va afla un subiect deja tradițional pentru diplomația poloneză și care a căpătat o urgență aparte pentru Flancul Estic după anexarea Crimeei și destabilizarea controlată a Estului Ucrainei de către Rusia. Este vorba despre corectarea „păcatului originar“ al lărgirii Alianței spre Est, când noile state membre primesc garanții de securitate, dar fără să fie urmate și de infrastructura de apărare colectivă necesară implementării lor. Sigur, cu totul altele erau obiectivele și intențiile Moscovei în anii ‘90. Cu totul alta era și puterea Vestului. Ne aflam doar în plină epocă unipolară. Dar astăzi această distribuție dezechilibrată, ancorată în profunzimea Vechii Europe, amplifică vulnerabilitatea flancurilor și poate stimula mișcări impulsive dinspre Est. Iată și contextul în care Witold Waszczykowski, șeful diplomației poloneze, relua săptămâna trecută, în discursul adresat parlamentului privind prioritățile sale pe 2016, mesajul care, de altfel, a fost proiectat și la București în timpul summit-ului din noiembrie 2015 de către toți reprezentanții Flancului Estic:
Propunerile noastre vizează eliminarea disproporțiilor evidente în materie de infrastructură de apărare între membrii vechi și noi ai NATO. (…) Nu vrem niciun fel de privilegii. Obiectivul nostru este un regim de securitate egal pentru toate statele membre ale Alianței.
În fond, este un deziderat care continuă linia Sikorski. Și la nivelul propriu-zis al oficialilor Alianței se observă o schimbare de discurs și accente. Securizarea flancurilor vulnerabile se va face atât prin capacitatea de ranforsare rapidă, așadar, prin forțe de reacție rapidă, la care se adaugă o a două componentă, o prezență rotațională „semnificativă“ la firul ierbii.
Este o nuanță importantă care se menține în limitele definite de Actul Fondator NATO-Rusia din 1997, prin care se exclude o prezență permanentă „substanțială“ de trupe NATO în Est. Una dintre opțiunile light în negociere ține de crearea unei așa-numite „brigăzi baltice“, care ar urma să fie compusă din batalioane multinaționale. Desigur, americanii, prin vocea Victoriei Nuland, sunt dispuși să participe, însă întrebarea care se ridică este ce alți aliați vor dori să ofere prin rotație câte o companie, astfel încât efectul conjugat să fie în orice moment un batalion NATO pentru fiecare dintre statele baltice? Și oare va susține binomul franco-german un astfel de proiect? Foarte interesant este și faptul că în Washington se vorbește deja de revenirea permanentă în Europa a unei brigăzi blindate (Armored Brigade Combat Team), ajustând prezența americană pe continent. Recomandarea a fost făcută în raportul dat publicității săptămâna trecută de către Comisia Națională asupra Viitorului Armatei (mandatată de Congres să propună cele mai adecvate schimbări în structura forțelor terestre în fața noilor tendințe ale mediului strategic).
Continuarea aici.
http://adevarul.ro/international/europa/o-afirmatie-stupefianta-schimba-echilibrul-securitate-partea-europa-1_56d9954c5ab6550cb87d7924/index.html
Bre, daca nenea ala de mai sus are dreptate cu ce zice, e clar ca suntem in buda. Nu de alta, da’ asa cum s-a vazut in istorie (anexarea Sudetilor, impartirea Poloniei), garantiile astea de securitate nu valoreaza nici macar hartia inginerica pe care sunt scrise. Asa ca dupa regula numaru’ 1 din RG 69, regulamentul de ordine exterioara, ma duc sa cotrobai dupa nemuritoarea lucrare a lu’ Ilie Ceausescu, pe care s-o disec la o bere cu un amic, se stie el care, la Jazzbook Bar, pe langa Arenele BNR. Stii si tu cine-i, c-ai fost acolo.
Ucraina este prea corupta, saraca, cu prea multi rusi si prea putine reforme pentru a fi lasata sa adere la UE si NATO; la fel si Republica Moldova. Poate Ucraina si R. M. vor adera in secolul XXII, daca va mai exista UE si in secolul urmator.
Bre,vorba Victoricii… Mai avem ce altceva sa le zicem astora?
Iar cu restul,nu e dracu mai negru decat era.Doar ca acum e vizibil.Nu e mai rau,deci,e mai bine.Ia sa ne fi tras astia presul in timp ce eram implicati in scandal…
Ucraina si Moldova nu-si pierd brusc pro-europenii,nationalistii,unionistii etc…Aia nu mai au de ales.Iti inchipui ca-l iarta Putin pe Poroshenko.Ca ii iarta securistii rusi pe aia din ”Azov” sau ”Donbas”?
Asa ca in mod firesc,vom forma blocul estic.Iar in 15 ani vom avea cea mai puternica forta militara pe continent.
Sper ca Romania sa obtina si ea ceva la summit si, la randul ei, sa puna o vorba buna si pentru Republica Moldova in cancelariile vestice.
Am o întrebare: Tr-85m1a are tot tunul de 100mm pe care îl are Tr-85m1sa are tunul românesc de 125mm A555? (Mă refer la Tr-85m1a prototipul de Tr-85m1 îmbunătățit care se află la Muzeul Militar Național din București)
TR-85M1A? Sigur nu este vorba despre prototipul P-125?
Nu, caută pe wikipedia Tr-85 și pe la început o sa-ti arate o poză cu Tr-85m1a (cred că a 3-a poză) și tot căutând am mai găsit poze cu el pe un site rusesc dar nu dădea nici o explicație.
Cred ca asta e poza in discutie
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/TR-85M1A_FerdinandMuseum.jpg
Nici o specificație* , scuze.
Cred ca se refera la asta.
https://www.flickr.com/photos/massimofoti/4838026199
Ori am imbatranit si m-a lasat vederea + memoria, ori sunt ignorant. 🙂 Sa mor daca nu imi vine sa ma duc pana acolo sa citesc ce scrie pe placuta si sa ma dau cu capul de blindaj daca citesc “A” si pana acum nu am remarcat. 🙂
Am sa il rog pe colegul Emil Boboescu sa verifice placutele, ca se duce sambata la “tropăit” in curtea Mz. Militar cu camarazii sai de la Asociatia Traditia Militara.
Acum nu stiu daca este denumit tr-85m1a dar daca omul vorbea de o varianta a tr-ului echipta cu tun de 125 mm. Tancul din fotografie aduce un pic cu ideea respectiva. Chiar sunt curios ce tanc este respectivul.
ăl din poză este prototipul lui TR-85M1, și este exact cu tunul de 100 de mm, prevăzut cu manșon termic și extractor de gaze. De M1A nu am auzit nimic până acum, nici citit nimic , din nici o sursă serioasă și credibilă…
Părerea mea, hâc…
TR-85M1 are doar tun de 100 mm, no doubt.
TR-85M1A, nustiu pe unde pe goagal citisem, ca era una dintre subvariantele TR-85M1, respectiv prima, urmand apoi TR-85M1B..C…….D samd.
Existau parca diferente minore legate de camera sau alte componente.
Daca este cineva care stie mai multe rog sa ma corecteze.
Din câte știu nu există sub variante de Tr-85m1, eu parcă am citit că Tr-85m1a este o variantă îmbunătățită de Tr-85m1 dar nu sunt sigur ce tun are.