11 Luchtmobiele Brigade

11 Luchtmobiele Brigade

Mă gândeam că pentru o populaţie de 17-18 milioane, cât are Olanda, 198 cetăţeni omorâţi într-un atac terorist atârnă mai greu într-o imaginară balanţă faţă de circa 3000 americani omorâţi pe 9/11, din peste trei sute de milioane de suflete cât numără Statele Unite ale Americii.

Statisticile nu pot exprima durerea. Statisticile pot exprima doar neputinţa. Olanda nu este o ţară puternică. Fără alianţa militară NATO şi UE cea politico-economică, Olanda n-ar reprezenta cine ştie ce. Noroc că sunt poziţionaţi la capătul continentului acum când Germania nu mai dă semne că ar dori să ocupe militar harta.

Îi mai pomeneam pe olandezi, dacă vă mai amintiţi, prin scenariile imaginare cu Venezuela. În afară de problema vecinătăţii antilelor olandeze cu Venezuela aflată pe atunci sub cârma lui Hugo Chavez, pentru olandezi totul părea roz atât în prezent cât şi în viitor.

O sută nouăzeci şi opt de morţi ar fi stârnit o reacţie mai dură la nivel înalt chiar şi din partea Albaniei. Chiar şi preşedintele nostru a dat cu Rusia şi Putin de pământ, aruncând diplomaţia la coş. Ai lor, adică olandezii, n-au făcut gură la nivel înalt.

Nu vreau să mai aud că olandezii sunt iubitori de pace şi de frumos. De Ruyter şi Tromp sunt nume cu greutate în istorie, istorie care cuprinde războaie navale, colonii, No. 2 Dutch Troop (Commando) şi alte semne importante în calendare.

Olandezii nu sunt doar iubitori de pace şi frumos.

Într-o târzie şi ciudată decizie, Olanda a decis trimiterea de trupe în Ucraina pentru securizarea zonei unde a avut loc prăbuşirea zborului MH17.

Olanda va trimite în Ucraina militari din experimentata Brigadă 11 Aeromobilă şi poliţişti (neînarmaţi).  Cu siguranţă şi operatori din forţele speciale.

Mă aşteptam la căutare, capturare şi extragere a celor vinovaţi, într-o operaţie comună cu forţele speciale ucrainiene. Nu la trimiterea de trupe sub mandat propriu, adică fără mandat UE sau ONU.

Ce ar putea să se dezvolte în urma unui foarte posibil atac asupra militarilor şi poliţiştilor olandezi?

1. Mai multe sancţiuni? Mai multe sancţiuni, asta e premonibilă chiar şi fără doborât de avioane cu civili.

2. Forţarea implicării ţărilor aliate în acţiuni de sprijin europolitic, euroeconomic, dar şi militar în sprijin pe model proxy war?

3. Război separat, pe model anglo-argentinian?

4. MH17 devine Lusitania prezentului şi… hai, că asta e prea sărită peste gard.

5. Nimic. Nimeni nu se pune cu Rusia.

Apropos, cum ar fi fost dacă în acel avion mureau o sută noăuazeci şi opt de cetăţeni români?

 

– Iulian Iamandi –