Noile nave rusești de patrulare aparținând clasei Proiect 22160 vor fi întărite ca și capabilități cu elicoptere de asalt/transport de tipul Kamov Ka-29 Helix. Fiecare elicopter poate fi echipat cu rachete ghidate, rachete neghidate, bombe, mitraliere și tunuri, precum și un detașament format din 16 infanteriști marini echipați complet.

Kamov Ka-29 Helix

Kamov Ka-29 Helix

Până acum, elicopterele Ka-29 au avut baza numai pe sol, sau la bordul navelor de luptă mari și pe portavionul Admiral Kuznetov.

Proiectul 22160 a fost modificat pentru compatibilitatea cu elicopterele Ka-29, astfel au fost adăugate spații necesare depozitării armamentului destinat elicopterului, iar sistemele electronice ale navelor din această clasă vor fi capabile să comunice cu sistemul de navigație al acestui tip de elicopter.

În prezent două tipuri de elicoptere operează de la bordul crucișătoarelor, distrugătoarelor, fregatelor și corvetelor – Ka-27 PL antisubmarin și Ka-27PS destinate misiunilor de căutare-salvare. Acestea nu sunt echipate cu rachete și tunuri și nu pot lua la bord infanteriști marini.

Navele de patrulare Project 22160 (corvete) pot fi echipate în funcție de misiunea pe care urmează să o îndeplinească, cu module conținând armament suplimentar și echipament specific (radar, electronică, suport destinat Forțelor pentru Operații Speciale).

Corvetele P 22160 sunt proiectate pentru a fi utilizate în misiuni de protecție a apelor teritoriale, împotriva contrabandei și a pirateriei, precum și de acordare de asistență navelor aflate în pericol.

Conform experților, pentru a face față misiunilor menționate navele aparținând Project 22160 au nevoie exact de elicopterul de asalt/transport Ka-29 și nu de tradiționalele elicoptere destinate misiunilor ASW și SAR.

“When patrolling Russia’s territorial waters and exclusive economic zone, as well as during counter-piracy operations, the crews of patrol ships will have to inspect various vessels and boats. For the Ka-27PS and Ka-27PL, it’s quite difficult to cope with such tasks, especially if the enemy provides armed resistance. Unlike the Ka-29, these vehicles do not come equipped with weapons and armor. With the Ka-29, the new patrol ships will be unique platforms for carrying out special and subversive operations, and combating enemy floating equipment in the coastal zone.” 

A declarat pentru Izvestisa expertul militar independent Prokhor Tebin.

Construcția primei nave Project 22160, Vasily Bykov, a început în anul 2014. Navele sunt în fază de construcție la șantierele navale Zelenodolsk și Zaliy, în Kerch, Crimeea. În total, urmează să fie constrite șase astfel de corvete.

Cele șase corvete vor fi parte a Flotei Mării Negre și vor avea baza în Novorissiysk.

Cu un deplasament de 1800 de tone și o lungime de 94 de metri, navele clasei Project 22160 pot atinge o viteză de 30 de noduri și au o rază de croazieră de 5000 de mile marine. În afara modulelor suplimentare, navele dispun de un armament organic format dintr-un tun automat de 76 de mm, un sistem de rachete navă-aer și lansatoare pentru rachete de croazieră.

Elicopterul Kamov Ka-29 a fost dezvoltat și introdus în serviciu pe la începutul anilor ’80. În total, au fost construite mai mult de șaizeci de elicoptere din acest tip. Ka-29 poate fi înarmat cu rachete antitanc Ataka și blocuri de lansatoare pentru proiectile reactive nedirijate S-8 pe patru piloni.

La începutul anilor 2000, aproape toate elicopterele Ka-29 au fost retrase din activitate. Însă în anul 2014 marina Rusiei a decis reintroducerea acestora în serviciu, după reparații și modernizări.

Sursa: Navy Recognition

Iulian Iamandi