Aviaţie

Navele Mistral ale Rusiei vor dispune de Ka-52K navale

Ka-52K Alligator machetă expusă la IMDS 2011

Navele din clasa Mistral care vor intra în serviciul Marinei Ruse vor avea capabilitatea de proiectare a forţei îmbunătăţită beneficiind de o versiune specială a elicopterului de atac Kamov Ka-52 Alligator, navalizat, denumit Ka-52K.

Macheta Ka-52K Alligator  expusă la IMDS 2011

Versiunea navalizată a elicopterului va fi special echipată pentru misiuni de atac asupra ţintelor de pe mare şi uscat, care necesită senzori dar şi armament diferit de cea dezvoltată pentru trupele de uscat.

Diferenţa majoră constă în radar: o versiune modificată a radarului cu scanare electronică Zhuk-A care echipează avioanele MiG-35 este dezvoltată în prezent pentru a se potrivi în conul din nasul lui Ka-52K. Acesta va fi un mare pas înainte faţă de versiunea de bază, deoarece radarul AESA Zhuk-A este unul dintre cele mai avansate radare aflate la dispoziţia Rusiei. Radarul va oferi lui Ka-52K posibilitatea de a detecta ţinte la 130 kilometri distanţă pentru ţintele care se apropie frontal, urmărind până la treizeci de ţinte şi permiţând angajarea luptei cu şase dintre acestea în orice moment.

Ka-52K va dispune şi de pale pliabile, aripi rabatabile şi tratament anti-coroziune la fuselaj şi sisteme, aşa cum sunt necesare oricărui elicopter destinat operării de la bordul navelor.

Racheta supersonică Kh-31/AS-17 Krypton

O altă îmbunătăţire semnificativă este aceea că elicopterul Ka-52K va putea lansa rachete Kh-31/AS-17 Krypton şi Kh-35/AS-17 Krypton anti-navă.

Racheta anti-navă Kh-35/AS-20 Kayak

Kh-31 este o rachetă supersonică de croazieră, anti-navă, care evoluează la rasul apei, cu raza de peste o sută de kilometri, ce transportă un cap de luptă de 100 de kilograme.

Kh-35V este o rachetă anti-navă subsonică (Mach 0.8), capabilă să zboare la foarte mică înălţime deasupra apei, cu raza de acţiune de 130 kilometri şi 145 kilograme încărcătură de luptă.

Fiecare navă din clasa Mistral va dispune de cel puţin opt elicoptere de atac Ka-52K.

Sursa: Navy Recognition

8 Comments

 • Frumoase jucarii si-au tras rusii cu Mistral-urile si vad ca incep sa le si dea gheare si dinti noi, se pare ca razboiul din Libia acolo unde marea Britanie si Franta au folosit elicoptere de atac AH 64 D Apache Longbow si Tiger de pe portavioane le-a placut rusilor.
  Asadar uite si K 52 K-ul in varianta navalizata….
  Ma intreb ce rachete aer-aer o sa care in cele din urma deoarece daca tot dispune de radar AESA asa de performant poate ghida fara probleme R 77/RVV-AE sau orice alta racheta pentru lupta BVR.
  Singura problema a clasei Mistral o reprezinta protectia aeriana proprie pe care doar elicopterele Ka 52K si sistemele de rachete S 400 + celelalte sisteme CIWS nu o pot asigura 100%.
  Vom vedea oare si un nou proiect de portavion rusesc?
  In orice caz pentru tarile mici si conflictele cu intensitate scazuta….Rusia tocmai are acum inca ceva cu care sa le sperie…..Tare as vrea sa vad o nava Mistral astfel echipata in misiuni antipiraterie pe coastele somaleze.

 • Doar nu crezi in toate vrajile astea? 🙂 BVR la elicopter?:)
  Pai sarmanul Ka-52 este doar la faza de prototip/serie limitata. navalizarea lui mai adauga multe prostii la el . Ce sa mai vorbim de caratul de rachete Nava-Nave expirate(K-31 ma refer).

  Vrabia malai viseaza.

  • De ce nu? De ce nu ar avea voie un elicoter sa poarte si sa traga rachete BVR daca radarul de bord ii permite? A ca raza de actiune este mai scazuta de-acord deoarece si viteza de lansare a platformei in speta Ka 52K este mai scazuta dar nimeni nu il impiedica ca sa utilizeze rachete BVR.
   Daca poti folosi o racheta BVR impotriva unui alt elicopter sau chiar a unui avion de ce nu ai face-o?
   Daca exista sisteme cu baza la sol care folosesc AIM 120 AMRAAM sau Derby de ce nu ar exista un elicopter care sa fructifice avantajele unei rachete BVR?
   Eu cred c ao sa il faca, nu e vrajeala deloc, si racheta KH 35 este chiar una dintre rachetele foart moderne si mortale din arsenalul rusesc.
   Despre KH 31….poate au stocuri de astfel de rachte asa ca de ce sa nu o foloseasca?

   • Uite p-asta cu BVR nu mi-am imaginat-o pana acum. Un elicopter sa doboare alt elicopter cu o AMRAAM. MOmentan imi suna la fel cu incercarea iranienilor de a lansa HAWK de pe F-14 Tomcat.

    Cred insa ca ar trebui sa ma obisnuiesc cu treaba asta legata de elicoptere.

    • Vezi ca irnienii au reusit lansarea Hawk-ului de pe F 14 Tomcat si se pare ca au avut si succese cu ea….asa ca…e drept pilotii erau irakieni……

 • Este norma ca rusii sa scoata Ka-52 la inaintare pentru ca incap mai multe pe Mistral, au viteza mai mare si sunt mai fasnete, deoarece au aparut in urma invatamintelor trase dupa razboiul din Afganistan.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: