Ka-52K Alligator machetă expusă la IMDS 2011

Navele din clasa Mistral care vor intra în serviciul Marinei Ruse vor avea capabilitatea de proiectare a forţei îmbunătăţită beneficiind de o versiune specială a elicopterului de atac Kamov Ka-52 Alligator, navalizat, denumit Ka-52K.

Macheta Ka-52K Alligator  expusă la IMDS 2011

Versiunea navalizată a elicopterului va fi special echipată pentru misiuni de atac asupra ţintelor de pe mare şi uscat, care necesită senzori dar şi armament diferit de cea dezvoltată pentru trupele de uscat.

Diferenţa majoră constă în radar: o versiune modificată a radarului cu scanare electronică Zhuk-A care echipează avioanele MiG-35 este dezvoltată în prezent pentru a se potrivi în conul din nasul lui Ka-52K. Acesta va fi un mare pas înainte faţă de versiunea de bază, deoarece radarul AESA Zhuk-A este unul dintre cele mai avansate radare aflate la dispoziţia Rusiei. Radarul va oferi lui Ka-52K posibilitatea de a detecta ţinte la 130 kilometri distanţă pentru ţintele care se apropie frontal, urmărind până la treizeci de ţinte şi permiţând angajarea luptei cu şase dintre acestea în orice moment.

Ka-52K va dispune şi de pale pliabile, aripi rabatabile şi tratament anti-coroziune la fuselaj şi sisteme, aşa cum sunt necesare oricărui elicopter destinat operării de la bordul navelor.

Racheta supersonică Kh-31/AS-17 Krypton

O altă îmbunătăţire semnificativă este aceea că elicopterul Ka-52K va putea lansa rachete Kh-31/AS-17 Krypton şi Kh-35/AS-17 Krypton anti-navă.

Racheta anti-navă Kh-35/AS-20 Kayak

Kh-31 este o rachetă supersonică de croazieră, anti-navă, care evoluează la rasul apei, cu raza de peste o sută de kilometri, ce transportă un cap de luptă de 100 de kilograme.

Kh-35V este o rachetă anti-navă subsonică (Mach 0.8), capabilă să zboare la foarte mică înălţime deasupra apei, cu raza de acţiune de 130 kilometri şi 145 kilograme încărcătură de luptă.

Fiecare navă din clasa Mistral va dispune de cel puţin opt elicoptere de atac Ka-52K.

Sursa: Navy Recognition