Aquitaine D650, FREMM Frigate

Aquitaine D650, FREMM Frigate

Cea de-a doua fregata FREMM din clasa Aquitania, a intrat la apa pe 25 octombrie sub numele de Normandia (un loc in care francezii si-au dovedit superioritatea in fata nemtilor in timpul celui de-al doilea WW, parca asa era, nu?), urmand ca in saptamanile ce vin sa efectueze teste specifice pentru a verifica sistemele de propulsie (hibrid) si navigatie, dar si timpii si capacitatea de reactie in caz de dezastru.

Conform oficialilor responsabili de programul FREMM, Normandia a respectat bugetul si termenele de livrare, fiind considerata (evident, tot de aia care au facut-o) una dintre cele mai performante nave operationale in prezent la nivel mondial.

Dupa finalizarea fazei initiale de testare, nava trebuie sa se intoarca in santierul naval din Lorient pentru se pregati pentru urmatoarea etapa de testare, si anume cea tactica.

Daca francezii s-au imbogatit cu o nava noua, americanii sunt pe cale sa o faca. Mai precis, in proportie de 87% (sic!) USS Zumwalt e pe cale sa se alature US Navy. Este vorba despre prima nava din clasa de distrugatoare cu acelasi nume, cea mai mare nava din aceasta categorie construita vreodata si inarmata corespunzator. Initial foarte ambitios ca numar (marina SUA visa la 32 de nave), programul s-a redus la un numar inca neprecizat, in prezent fiind in diferite stadii de constructie alte doua nave.

– Alex Neagu-