Rare au fost momentele cu știri legate de Pattugliatore Polivalente d’Altura, în care să nu fi zis precum în scrisoarea către Moș Gerilă… că îmi doresc PPA-uri pentru Statul Major al Forțelor Navale. Trei PPA-uri în locul fregatelor Mărășești, Regele Ferdinand, Regina Maria, nave al căror loc nu mai este în linia întâi. Și nu mai este cam de multișor, indiferent cât de mult îndrăgim pe 111 și cât ne mințim că vom face și vom drege cu RF și RM, cândva, când ar fi prea târziu și ieri.

PPA - Pattugliatori Polivalenti d'Altura

PPA – Pattugliatori Polivalenti d’Altura

Nava a fost botezată Raimondo Montecuccoli (P432) și este a treia din noua serie de fregate italiene multirol – pentru zona offshore – Thaon di Revel (Pattugliatore Polivalente d’Altura – PPA).

Ceremonia s-a desfășurat în format restricționat și în conformitate cu cerințele impuse de pandemia COVID-19, în cadrul Șantierului Naval Riva Trigoso din Genova, al companiei Fincantieri.

Programată pentru livrare către Marina Italiei în anul 2023, Raimondo Montecuccoli face parte din planul de modernizare a flotei. Planul a fost aprobat de către Guvernul Italiei și lansat în luna Mai a anului 2015.

Ceremonia de punere a chilei pentru P432 a avut loc în luna Noiembrie a anului 2018, desigur tot la Riva Trigoso.

Fregatele PPA sunt nave cu un grad mare de flexibilitate și capabilități de a îndeplini misiuni multiple, de la patrulări pe mare la operațiuni de protejare a civililor, iar în cazul navelor special echipate acestea pot îndeplini misiuni principale de luptă.

Cu o lungime de 133 metri, navele clasei PPA au un echipaj format din 171 de membri și pot atinge o viteză maximă de 31 de noduri.

Iulian Iamandi