Submarin Scorpene (via Navaltoday)

Producatorul francez Naval Group intentioneaza sa faca o propunere informala italienilor, in incercarea de a-i convige pe acestia sa faca trecerea de la U-212A la Scorpene.

Potrivit unor surse citate de DefenseNews, Naval Group urmeaza sa faca italienilor o propunere pentru doua submersibile din clasa Scorpene.

Asa cum va informam saptamana trecuta, italienii opereaza deja 4 submarine U-212A fabricate in licenta de catre Fincantieri si ar mai avea nevoie de inca doua. Conform declaratiilor ministrului apararii Roberta Pinotti, fondurile necesare achizitiei celor doua submarine, un miliard de Euro, au fost deja incluse in bugetul pe anul acesta.

Alegerile generale din Italia, de pe 4 Martie, ar putea fi un factor cheie in convingerea Romei sa achizitioneze Scorpene in locul U-212A.  Schimbarea guvernului este vazuta de francezi ca o oportunitatea in competitia dintre Naval Group si TKMS.

Desi preconizata fuziune intre Naval Group si Fincantieri pare sa se desfasoare conform planificarii in urma intalnirilor interministeriale la nivel inalt de la inceputul lunii februarie – primul exemplu concret in aceasta directie fiind selectia de catre Franta a navelor de suport logistic (LSS) din clasa Volcano, proiectate initial pentru Marina Militare – protocoalele de colaborare par sa se refere excusiv la nave de suprafata (FREMM si LSS Volcano), subiectul submarinelor nu a fost abordat pana acum in cadrul discutiilor oficiale.

Marius Constantin