Rusia a trimis distrugătorul Smetlivy, aparținând clasei Kashin, să monitorizeze din apropierea apelor teritoriale ale Bulgariei exercițiile NATO care se vor desfășura luna aceasta în regiune: Saber Guardian 2019, Strike Back 2019, Shabla 2019 și Swift Response 2019.

Smetlivy

Smetlivy

Smetlivy este o navă veterană, având în CV participarea la războiul Ruso-Georgian din August 2008, unde a luat parte la blocada navală asupra Georgiei. În anul 2011 a luat parte la exercițiile mixte ruso-italiene din Marea Mediterană, iar în 2013 și 2015 a executat misiuni în apropierea coastelor Siriei.

Pe 13 Decembrie 2015, Smetlivy a executat foc de avertisment pentru îndepărtarea unui pescador turcesc care nu răspundea avertismentelor radio și luminoase. Nava turcească (Geciciler-1) a raportat Gărzii de Coastă turcești că nu au fost remarcate tragerile distrugătorului rusesc. Pescadorul și-a continuat navigarea, trecând pe lângă Smetlivy la o milă distanță în timp ce a continuat să-și desfășoare activitățile specifice pescuitului.

Smetlivy a intrat în serviciul Flotei Sovietice a Mării Negre în anul 1969 și a fost modernizată în anii ‘990, când a fost înarmată cu un sistem modern de rachete navă-navă tip SS-N-25 Switchblade.

În prezent, Smetlivy este ultimul distrugător clasa Kashin aflat în serviciu.

Iulian Iamandi