Probabil că d-aia au căzut Facebook și Instagram… He-he, glumesc, nu știu dacă Dupuy de Lome poate dărâma ceva, ofensiv, aparent e specializată doar pe “ascultare”.

Dupuy de Lome (A759) SIGINT

Dupuy de Lome (A759) SIGINT

Dupuy de Lome – ca să încep cu o info bună de dat la sfârșit – s-a dat ultima dată pe Marea Neagră prin vara lui 2015, cu distrugătorul USS Laboon (clasa Arleigh Burke), ca parte a misiunii NATO de prezență în urma anexării peninsulei ucrainiene Crimeea de către Federația Rusă.

Nava este specializată pe spionaj electronic. Echipamentul de la bord cuprinde două radare de navigație, sisteme de comuicații prin satelit, un sistem de avertizare și identificare radar, cărora li se adaugă sisteme de recunoaștere radio și electronice.

Echipamentele navei permit detectarea și analizarea transmisiilor de la diferite tipuri de radare, precum și interceptarea și analiza transmisiilor de la sistemele de comunicații (inclusiv sateliți). Dupuy de Lome poate intercepta cele mai moderne transmisii, inclusiv mesajele tip e-mail și conversațiile cu ajutorul telefoniei mobile.

Iulian Iamandi