Pe scut sau sub scut?

Statele NATO vor investi un miliard de dolari pentru asigurarea operationalizarii  sistemului european de aparare anti-racheta, a declarat Frank A. Rose, inalt functionar in cadrul Departamentului de Stat al SUA.

In cadrul summit-ului NATO de la Lisabona sefii de stat si de guvern ai tarilor membre au hotarat sa extinda rolul sistemului „Active Layered Theater Ballistic Missile Defense (ALTBMD)” pentru a putea servi ca retea de comanda, comunicatii si control pentru care vor investi un miliard de dolari.

NATO si Rusia au convenit asupra cooperarii in realizarea sistemului european de aparare anti-racheta, dar NATO doreste realizarea a doua sisteme anti-racheta independente care sa poata efectua schimburi de informatii in timp ce Rusia insista pentru realizarea unui singur sistem aflat sub controlul ambelor parti.

Rusia si-a exprimat vehement opozitia fata de dislocarea de sisteme americane anti-racheta in apropierea propriilor granite, acestea find percepute ca amenintari la adresa Federatiei Ruse intrucat ar limita capacitatea de descurajare nucleara a tarii.

Sursa : RIA Novosti

– Victor –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu

Forumul Resboiu

Pagina de gardă a portalului

Ramura dedicată Armatei Române

Ramura dedicată spaţiului

Ramura dedicată dronelor