Armata Romana Fortele Navale Geopolitica

NATO va avea unitate speciala pentru Marea Neagra. Reactia lui Putin

După un an de negocieri, Alianța Nord-Atlantică a aprobat astăzi înființarea unei unități speciale care să monitorizeze riscurile din Marea Neagră.

SNMG-2: ITS Aliseo in prim-plan, HCMS Fredericton si USS Vicksburg in plan secund

Structura va funcționa în cadrul comandamentului maritim al NATO din Marea Britanie. Va avea printre atribuții și coordonarea exercițiilor navale din regiune.

„Am discutat prezenţa noastră în regiunea Mării Negre. Am completat poziţia noastră de forţă regională în aer şi terestru, pe baza unei brigăzi multinaţionale din România. Opt aliaţi sunt dispuşi să ofere personal pentru brigadă, iar cinci aliaţi au promis forţe terestre şi aeriene pentru instruire şi poliţie aeriană. Astăzi am fost de acord cu două noi măsuri suplimentare maritime, o prezenţă navală crescută a NATO în Marea Neagră, pentru exerciţii de antrenament îmbunătăţite şi situaţii de avertizare şi o funcţie de coordonare maritimă pentru forţele navale prezente care operează cu alte forţe aliate în regiunea Mării Negre”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Rusia a reacționat imediat la acest anunț. NATO încearcă în mod constant să atragă Rusia într-o confruntare, a spus președintele rus Vladimir Putin, potrivit Russia Today.

Putin le-a spus unor oficiali din FSB că în ultimii ani securitatea globală „nu s-a îmbunătățit, ci dimpotrivă, multe amenințări au devenit mai serioase”. Iar NATO, cu „nou-declarata misiune oficială de a descuraja Rusia” este o astfel de amenințare, relatează publicația.

România a cerut la ultimul summit al Alianței înființarea unui centru NATO de exerciții la Marea Neagră, dar o decizie cu privire la acest proiect a fost amânată din cauza Bulgariei și Turciei, care iniţial au acceptat, apoi s-au opus unei astfel de inițiative.

NATO a decis să acorde o mai mare atenție zonei Mării Negre după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea și a decis să militarizeze peninsula. Recent, au avut loc noi incidente în Marea Neagră. Mai multe avioane de luptă ale Moscovei au șicanat o navă americană.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara ieri că Alianța va continua să-și întărească prezența în România, în special în zona Mării Negre.

Jens Stoltenberg a vorbit și despre scutul antirachetă de la Deveselu, în contextul în care Moscova a calificat România drept o amenințare, întrucât găzduieşte acest proiect.

Locația din sud, aproape de granița Rusiei. Fizica face imposibil ca rachetele nucleare intercontinentale să fie interceptate. Nu subminează apărarea nucleară a Rusiei. Este ceva care a fost creat pentru a ne apăra de amenințări care vin din afara spațiului euroatlantic. Am văzut că mai sunt țări care continuă să-și dezvolte programele balistice și ăsta e motivul pentru care NATO trebuie să aibă un asemenea sistem”, a explicat Jens Stoltenberg.

Sursa: Digi24

8 Comments

  • Probabil Putin s-a tăvălit pe jos de rîs cînd a auzit știrea asta. Bodaproste că i-am prostit pe ăștia să ne facă Miliție maritimă.

    • Gaz ca gaz, ideal ar fii sa instaleze niste turbine prin tara si sa exportam current, ca altfel ne trezim ca la inceputul lunii ca nu bate vantu, eolianele nu produc si importam de prin vecini…

  • STIRE din presa internationala de ieri,firma DAMEN NAVAL anchetata pt.dare de mita in stainatate pt.obtinerea de contracte de nave.Acum putem sa intelegem de ce guvernul Ciolos,da fara licitatie la un pret supraevaluat,pt 4corvete in valoare de 1.6 miliarde euro lui Damen,in data de 22 dec. cand nu mai avea dreptul doar sa administreze treburile tarii,odata ce noul parlament s-a constitui in 21 dec.Coreea vinde Indoneziei 4 fregate de3650tone mai bine inarmate si dotate decat Sigma[2350tone] cu 400 milioane de dolari fata de sigma 400 milioane de euro.

    • Are rost sa presupunem ca ai si un lunk ceva si ca acel link duce si catre o stire care sa aiba legatura cu ce ai postat vis-a-vis de decizia lui ciolos si restul ineptiilor din postul tau?!

    • Esti un trol psd-ist ordinar! Nu s-a semnat nici un contract, HG-ul se referea la conditiile preliminare, la procedura de achizitie publica! Programul ar urma sa se deruleze pe o perioada de sapte ani, include si achizitia munitiilor, suportul logistic initial, instruirea echipajelor, dar si o colaborare a santierului Damen in modernizarea altor nave ale Fortelor Navale. ! Sapte ani! Cat spaga pe care a luat-o seful tau cand si-a facut domeniul din Teleorman! Sau nu si-a luat dreptul si si-a pus trolii a munca? voi cat luati, rahatei de musca?!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: