Geopolitica

NATO, NATO, dar branza e pe bani!

Patrioţi ai NATO

Patrioţi ai NATO

Sistemele NATO de rachete Patriot cerute de către Turcia pentru protecţia în cazul unui potenţial atac al Siriei, vor costa Ankara 8.5 milioane de dolari anual, a anunţat media locală citându-l pe ministru turc al Apărării.

Ismet Yilmaz a făcut această declaraţie Sâmbătă, după ce a vizitat împreună cu omologii german şi olandez bateriile de rachete olandeze şi germane din Adana şi Kahramanmaras, de lângă frontiera cu Siria.

Vizita a fost efectuată după ce ultima dintre cele trei baterii de rachete Patriot desfăşurate pe teritoriul Turciei a fost declarată operaţională sub comanda şi controlul NATO, pe 15 Februarie,

Făcând referire la vizită, Yilmaz a declarat:

“They asked us ‘What is the annual cost of this [system] for you?’ Of course, these Patriots have been deployed within the general principles of NATO. We said, ‘We reckon that its cost for us in a year will be 15 million liras,’”

A fost citat Yilmaz de către agenţia de ştiri Anatolia.

“They asked the same question to the Dutch minister. Dutch defense minister [Jeanine Hennis-Plasschaert] said ‘For us, the cost will be 40 million euros ($53 million) in a year.’ The German minister [Thomas de Maiziere] said like this and he did the right thing; he used the expression, ‘There is no price for security,’”

Spun cei de pe haberler.com citându-l pe ministrul turc al Apărării.

Sursa: RIA Novosti

 

– Iulian Iamandi –

 

15 Comments

 • turcul asta e.. turc (dublul limbaj e cunoscut mai ales acum la noi). sunt sigur ca in al doilea paragraf aminteste cit de uitate sunt toate daca ar fi ei in UE.

   • :))) aferim, aferim
    pai da dar uita sa isi aminteasca ca situatia de fapt e rezultatul esecului diplomatiei turce in orientul mijlociu si ca de fapt si-au reamintit ca sunt in nato exct cind a explodat mamaliga in siria. ca pina acum strugurii erau stricati, nu amari (sa ne amintim de declaratiile total ‘nefericite’ ale guvernului de la ankara, extrem de nationaliste si ciudate si grozav in tenta ‘anti’ a orice suna a occident).

    • Prietene, Turcia si-a indeplinit toate obligatiile ca partener NATO. Adu-ti aminte de razboiul rece, cand Turcia era in prima linie de aparare a occidentului, sau respectiva perioada nu se pune. Turcia a trimis trupe combatante in razboiul coreean.
     Pana la urma, care ar fi acel esec al diplomatiei in Orientul Mijlociu? Ptr. ca a stricat relatiile cu Israelul? Pentru ca a condamnat politica lui Assad? Nici Israelul si nici Assad nu reprezinta etalonul bunei vecinatati.
     “sa ne amintim de declaratiile total ‘nefericite’ ale guvernului de la ankara, extrem de nationaliste si ciudate si grozav in tenta ‘anti’ a orice suna a occident”
     Ma rog, care ar fi aceste declaratii? Minuneaza-ma.

     • Turcia este un partener serios pentru NATO.In timpul razboiului rece, Turcia a sprijinit NATO, insa si ea a fost sprijinita de NATO ca sa nu intre in zona de influenta a URSS.Nu stiu daca la modul real Turcia ar fi putut ramane neutra, mai ales in prima parte de razboiului rece.Daca agentii sovietici nu ar fi destabilizat-o politic si social ca sa permita instaurarea unui regim pro-sovietic.
      Trupele turcesti ca si cele etiopiene au avut mai mult un rol simbolic, asa cum este cazul celor poloneze in razboiul din irak din anul 2003.In Coreea, greul a fost dus de SUA si satelitii sai, australienii, canadienii si neozeelandezii.
      Nici o tara cum este acum Libia nu reprezinta etalonul bunei vecinatati.
      Pe plan extern Turcia are dreptul la propria opinie.

    • Nu cred ca Turcia chiar are nevoie de sprijinul militar al NATO ca sa se poata apara de Siria.La ce potential militar are Turcia, cel putin teoretic, ar trebui sa poata lupta simultan cu doua sau trei tari ca si Siria.Cred mai degraba ca aceasta desfasurare de trupe NATO in Turcia are un cu totul alt scop, acela de a proteja Israelul de un ipotetic atac masiv cu rachete de croaziera din Iran.Sunt relatiile Turciei cu Israelul asa cum sunt in acest moment insa SUA este prietena cu ambele tari,asa ca probabil, neoficial,s-a luat aceasta decizie.Ca sa nu fie acuzati americanii ca isi desfasoara trupe suplimentare in Turcia ca sa sprijine Israelul, pentru a menaja sensibilitatile populatiei arabe ,au apelat la interpusi, aliatii lor din NATO, care vor indeplini la fel de bine acest rol ca si ei.Ma rog, asta este punctul meu de vedere.

     • Ala e un aspect secundar.Israelul se poate apara singur.Si sunt oricum baterii americane si arabe in Golf.
      Turcii fac un lugru destept.Isi trec Siria in portofoliu,dar cu sprijin vestic.Ce imperialism,ce dat la gioale unui vecin.E dimocrasi.Vesticii sunt acolo sa dea bine in poza dpdv al turcilor.Iar dpdv al propriilor interese pe termen lung,vesticii sunt acolo de prosti.

      Zicea amicul turc mai sus de buna vecinatate.Politicianeste o fi cum zice el.Dar dpdv al strategiei trebile sunt oable.Ori sprijini secularismul,manifestat prin regimuri neutre sau prietene intereselor vestice.Ori sustii fortele care se opun acestora,care tind la formarea unui bloc islamic adversar intereselor occidentale(implicit si romanesti) in zona.
      Vestul isi da singur la gioale.Turcia insa nu-i atat de naiva.

 • nu pot decat sa ma intreb cat ne-ar costa pe noi, care suntem rupti in partea dorsala, serviciul de militie aeriana… daca turcii dau atat pentru 3 baterii de patrioti, cat si mai ales de unde, vom plati noi pentru 4 avioane nato care sa vegheze spatiul aerian national?..

  • Pai nene,aici e o oportunitate de afaceri.Luam contractul de politie aeriana si subcontractam cateva Su 27.Ca si asa le inchiriaza rusnacii sa mai faca un ban.Daca suntem isteti,luam cateva din vreo tara africana,gata inarmate ca aia si asa le tin sa le strice.

   Ia fa matale un grafic de venituri si cheltuieli.Daca iese pe plus,ma pun pe strans capital.Daca merge,ajungi director de operatiuni in Joint Venture-ul meu 😀

   Pe pilotii nostrii ii lasam sa zboare moca.Sa vada si ei un avion adevarat.

  • Mai putin decat vom cheltui cu cele 12 aparate F16 cumparate de la portughezi, respectiv cheltui cu mentenanta lor, ulterior.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: