MiG-21US "3908"

MiG-21US “3908”

Colegul nostru de redacţie, resboinicul Alin Ionescu, a reuşit să îşi indeplinească încă un vis în anul 2012 prin publicarea volumului “Născut pentru a doua oară”, eveniment mult aşteptat de către noi, cei care ştiam câte eforturi a făcut autorul pentru a-i bucura cu o lectură deosebită pe toţi cei ce îndrăgesc zborul, păsările de dural şi care poartă în inimi un respect imens pentru cavalerii aerului.

Ne numărăm printre cei care îi cunosc scrierile. Stilul său unic, de visător, foarte personal, care se simte prin frazele scrise cu sufletul, ne-a făcut deseori să fim acolo, printre tehnicienii de la sol, în Alarmă, în Zebră, sus printre norii sfâşiaţi în viteza supersonicelor de vânătoare şi să trăim alături de personaje, aproape şi intim în poveştile de viaţă ale piloţilor militari autoizolaţi în colonia uitată de lume din inima Bărăganului.

La mai multe, camarade resboinic!

Avem onoarea să te citim!

Comandor (r) Marin Jeloaica

Comandor (r) Marin Jeloaica

Personajul principal al cărţii “Născut pentru a doua oară” a adunat de-a lungul carierei 1128 ore de zbor.

Pe reactoare, a zburat următoarele: L-29 Delfin, MiG-21U, MiG-21US, MiG-21UM, MiG-21RFMM, MiG-21M, MiG-21MF/MF-75, MiG-21 LanceR B.

Comandorul (r) Marin Jeloaica a comandat Escadrila 3 din Regimentul 86 Aviaţie Vânătoare, Vânătoare-Bombardament.

Despre domnul Comandor Jeloaica ştim din surse proprii că este un om deosebit, foarte respectat, dar şi foarte bun povestitor.

Avem onoarea, domnule Comandor!

Papagalul

Papagalul. “8006”-le.

Fiecare om are povestea lui, dar şi fiecare aparat de zbor. De-ar avea glas să ne spună, cu siguranţă am sta cuminţi în faţa câte unuia şi am asculta. Dintre păsările metalice, dar cu siguranţă nu şi fără un suflet al lor, probabil că cele mai multe poveşti le-ar avea de spus avioanele MiG-21. Prin câte au trecut…

Cu bucurie le admirăm încă pe cer, strunite din manşă, gaz şi paloniere de către unii dintre cei mai deosebiţi oameni pe care i-a dat ţara ca să-şi facă datoria la fruntariile din cer.

Ne plimbăm cu respect pe lângă MiG-urile adunate în curte de muzeu, sau solitare pe ici şi colo, vorbind, gesticulând, arătându-le cu degetul, fotografiindu-le, ţinându-le încă în viaţă prin gesturile noastre de pasionaţi. Precum nişte bunici pensionari, MiG-urile ne privesc în tăcere şi ne simt, cred, aproape, bucurându-se că nu le abandonăm uitării…

Trişti, ne gândim la cele sacrificate definitiv în maşini de tocat şi topit metale. Multe, dispar într-un nefericit final de carieră. Păcat.

Alin şi pilotul Marin Jeloaica l-au făcut nemuritor pentru noi pe “3908”, camaradul de dural căzut la datorie.

Profităm de acest material pentru a menţiona un alt camarad de dural. Pensionat acum, vă aşteaptă tăcut să-l vizitaţi în curtea Muzeului Naţional al Aviaţiei şi să-i aduceţi un omagiu privindu-l cu respect.

Dintre toate avioanele MiG-21 care şi-au trăit cariera în Forţele Aeriene Române, acesta este “Papagalul” – un MiG, dar este cel care a purtat primul camuflajul de LanceR, motiv pentru care a primit această poreclă. Un oştean bătrân, cu uniforma ponosită de timp şi zbor.

8006, dacă nu o dăm în bară cu informaţia, este avionul pe care Comandorul Marin Jeloaica a executat ultimul zbor ca pilot.

8006 – alb – MiG-21PFM (Produs 94N), cu seria de fabricaţie 94N8006, a ajuns în ţară în anul 1968, iar în 2006 era stocat pe Deveselu.

3908 – MiG-21US, 08685139, a ajuns în ţară în anul 1969.

Nascut pentru a doua oara - Alin Ionescu - coperta

Născut pentru a doua oară

“8 mai 1996, aerodromul militar Borcea.

Zi de zbor pentru personalul aeronavigant al Grupului 86 Aviaţie Vânătoare, toate activităţile specifice urmând o succesiune normală şi lipsită de probleme.

Un avion supersonic de vânătoare cu dublă comandă MiG-21 US se întoarce dintr-o misiune de antrenament, vine la aterizare şi pune roţile pe pista aerodromului din Câmpia Bărăganului, procedură executată ca la carte, la fel ca de fiecare dată. Doar că, acum, ceva se întâmplă, iar normalitatea unei zile de zbor se spulberă brusc.

Jamba stângă a avionului MiG-21 US cedează, rupându-se şi declanşând un şir de evenimente ce vor afecta profund vieţile unor oameni aflaţi în mijlocul lor, evenimente incredibile ce par a fi scoase dintr-un film de acţiune american. Lupta crâncenă pentru supravieţuire ce va urma şi deznodământul ei sunt subiectul central al acestei cărţi ce relatează evenimentele privite prin ochii unui pilot de vânătoare ce s-a aflat în focul evenimentelor, la propriu…”

Mai multe informaţii despre carte pot fi obţinute contactându-l în mod direct pe autor, cu un mail la adresa alin@aripi-argintii.ro.