Cursa spațială continuă. De data aceasta avem o veste din ceea ce am putea numi goana după… apă.

Calendarul se aglomerează și în anii următori vom putea urmări mai multe activități spațiale cu destinația Luna. După cum era de așteptat să se întâmple, americanii intră și ei în hora selenară cu un program de căutare a apei înghețate pe satelitul natural al planetei noastre.

VIPER rover - NASA

VIPER rover – NASA

Administratorul NASA Jim Bridenstine a anunțat de Ziua Armatei României că agenția va trimite un robot rover pe Lună în 2022 pentru a căuta apă înghețată.

Într-un discurs pe care l-a ținut la cel de-al șaptezecelea Congres Astronautic Internațional, Bridenstine a spus că misiunea Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) va căuta apă sub solul selenar la polul sud al satelitului nostru natural, apa fiind o resursă de bază pentru viitoarele misiuni spațiale.

“We actually have a mission right now that I’m very pleased to announce, it’s called VIPER. VIPER would fly to a moon on a commercial lander through the agency’s Commercial Lunar Payload Services (CLPS) program.

VIPER is going to rover on the south pole of the moon and VIPER is going to assess where the water ice is. We’re going to characterize the water ice, and ultimately drill and find out just how the water ice is embedded in the regolith on the moon.”

Bridenstine, ca și alții, au evidențiat prezența probabilă a unor milioane de tone de apă înghețată pe Lună ca fiind unul dintre principalele motive pentru care misiunile cu echipaje umane ar trebui să țintească polii lunari. Însă, există o problemă… nu se cunoaște încă unde este localizată această apă înghețată și nici în ce concentrație ar exista, precum și cât de dificil va fi de extras.

Misiunea VIPER, al cărei cost este de aproximativ 250 de milioane de dolari, va fi lansată la finalul anului 2022 și va opera la polul sud al Lunii timp de 100 de zile. Roverul va utiliza un spectrometru de neutroni pentru a detecta potențialele depozite de gheață de sub suprafață, apoi le va accesa prin forare la o adâncime de până la un metru. Mostrele prelevate vor fi examinate cu un spectrometru de masă și un spectrometru apropiat de infraroșu (probabil un FTIS).

“It’s incredibly exciting to have a rover going to the new and unique environment of the south pole to discover where exactly we can harvest that water. VIPER will tell us which locations have the highest concentrations and how deep below the surface to go to get access to water.”

A spus Anthony Colaprete, cercetător NASA în programul VIPER.

Deși Bridenstine a anunțat misiunea în acest discurs, oficiali ai agenției au discutat planurile pentru VIPER în forumurile industriei spațiale organizate în ultimile câteva luni.

Roverul face parte din strategia de mobilitate pentru explorarea selenară, a precizat Steve Clarke, unul dintre adjuncții pentru explorare din NASA’s Science Mission Directorate (SMD), la NASA Exploration Science Forum care a avut loc în luna Iulie.

NASA a studiat o altă misiune cu rover selenar timp de câțiva ani – misiunea Resource Prospector – însă agenția a anulat misiunea în anul 2018.

Resource Prospector ar fi urmat să dureze numai 14 zile, în timp ce misiunea VIPER este programată pentru 100 de zile.

Roverul VIPER are dimensiunea unui cart pentru golf.

Iulian Iamandi