Resboiul Stelelor

NASA a anuntat descoperirea vietii pe Marte

Sau ceva pe acolo. Ceva. Pe acolo.

Titlul îmi pare cel puțin un pic prea… mult, pentru cel puțin puțin prea puțin. Dar, să dau mai departe în taste și să încerc să mă abțin având în vedere că sunt numai un spectator cosmic. Nu un expert.

Curiosity Rover

Curiosity Rover

Ieri, pe seară, arătam lui Andrei, Marius și Iuliu, vestea (de fapt veștile) pe Youtube. Am băgat în paranteze veștile, pentru că nu-i vorba doar de titlu. Sunt două.

Cu surprindere și entuziasm, dar și grimase, am aflat ieri că au fost găsiți pe Marte compuși organici. Vechi de miliarde de ani. Și mai aflam, tot atunci, că în atmosfera aceleiași planete a fost descoperit metan.

Păi da, dar… Așa ne-am zis.

Dar a fost confirmată. A fost confirmată viața pe Marte.

NASA a anunțat descoperirea vieții pe Marte!

Descoperirea este datorată robotului, roverului, Curiosity, care zgârie rocile pe planeta Marte. Nu, nu glumesc. Ce face Curiosity e de suprafață – câteva degete în adâncime.

Descoperirea este un semn și un nou imbold pentru viitoarele misiuni de explorare a suprafeței și mai ales a subsolului planetei Marte. Zic asta pentru că urmează ca pe Martea să fie trimiși roboți capabili să foreze mai adânc.

“With these new findings, Mars is telling us to stay the course and keep searching for evidence of life. I’m confident that our ongoing and planned missions will unlock even more breathtaking discoveries on the Red Planet.”

A declarat Thomas Zurbuchen, care deține funcția de associate administrator for the Science Mission Directorate, la Cartierul General al NASA.

“Curiosity has not determined the source of the organic molecules. Whether it holds a record of ancient life, was food for life, or has existed in the absence of life, organic matter in Martian materials holds chemical clues to planetary conditions and processes.”

Treaba asta a spus-o Jen Eigenbrode, de la NASA’s Goddard Space Flight Center.

Deși suprafața planetei Marte este neprimitoare în zilele noastre, există probe că în trecutul îndepărtat climatul marțian a permis existența apei în stare lichidă – un ingredient esențial pentru viața așa cum o cunoaștem.

Jane Eigenbrode a precizat:

“The Martian surface is exposed to radiation from space. Both radiation and harsh chemicals break down organic matter. Finding ancient organic molecules in the top five centimeters of rock that was deposited when Mars may have been habitable, bodes well for us to learn the story of organic molecules on Mars with future missions that will drill deeper.”

Terminăm optimist? Ia să încercăm:

Are there signs of life on Mars?” a întrerbat Michael Meyer, lead scientist în cadrul NASA’S Mars Exploration Program, tot acesta răspunzând:

“We don’t know, but these results tell us we are on the right track.”

Iulian Iamandi

Spectator Cosmic

1 Comment

  • Din genul stiati ca:
    A existat viata pe Luna???
    In 1966 pe Luna a aterizat Surveyor 3. In 1969 langa el a aterizat Apollo 12. Cu aceasta ocazie cateva parti din Surveyor 3 au fost demontate pentru a fi aduse pe Pamant ca sa se examineze impactul mediului lunar asupra lor. Printre acestea au fost un lentile de la camerele video. In interiorul lor s-au descoperit bacterii de pe Pamant care 3 ani au trait pe Luna in interiorul tubului lentilelor. Poate ca inca mai sunt deoarece pe vremea aceea nu se sterilizau. In plus roverele lunare si partea de jos de la modulele lunare trebuie sa fi fost incarcate cu microbi. Ma intreb daca au supravietuit.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: