Dragi cititori de Resboiu, iată că ajunserăm să avem onoarea şi plăcerea fim invitaţi în data de 26 martie, anul curent, la un eveniment mai deosebit de s-a desfăşurat sub auspiciile Academiei Tehnice Militare. Este vorba nici mai mult, nici mai puţin de primul concert susţinut de formaţia de alămuri “Kaiser Brass” Band, o parte componentă a Muzicii Militare şi Corului Armatei Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa, pe limba lor denumiţi United States Army Europe Band and Chorus comandată de Lt. Col. Bruce R. Pulver, ce îşi are sediul normal în Sembach, Germania.

IMG_1324

După cum se descriu în materialul de prezentare primit de la onor Academie, aceştia se consideră ambasadorii muzicali ai Americii în Europa. Şi chiar sunt, fără tăgadă, nişte profesionişti ai muzicii şi nu numai. Spun nu numai pentru că pe piepturile instrumentiştilor echipaţi în “blues dress”, adică ţinuta albastră de oraş se aflau însemne de bun trăgător şi expert şi varii barete de campanii şi onoare.

IMG_1308

Aşa că domnul coleg stimabil fotograf de excepţie Bogdan Movileanu şi cu umilul subsemnat pe post de scrib consemnator al evenimentului am fost poftiţi în aula academiei unde am audiat concertul celor şase instrumentişti, sergenţi, sergenţi majori şi o “specialistă”, adică un fel de caporal de pe la noi, dar grad tehnic.

IMG_1181

Şi cum de la Glenn Miller, mare jazz man interbelic şi apoi căpitan în aviaţia americană în al doilea rezbel mondial, citire, în muzicile militare s-au introdus “muzici civile” adică jazz, dixie, blues şi medley, concertul a avut o asemenea tematică. Nu trebuie să adaug că piesele au fost adaptate pentru alămuri, căci în faţa noastră nu am avut decât două trompete, două contrabasuri, o tubă, un eufoniu (un fel de tubă mai mică şi mai piţigăiată), şi un corn englezesc pe care fata şi băieţii le schimbau în funcţie de necesarul cântecelor. În plus, mai aveau şi o cutiuţă interesantă de tip baterie pe care acuş am aflat că se numeşte cajon.

IMG_1253

IMG_1249

Şi astfel bravii noştri ostaşi muzicali au atacat:

– Kripton Fanfare (din coloana sonoră a filmului Superman) de John Williams

– Robin Hood de Michael Kamen

– Nessun Dorma de Puccini

– Two Celtic Reeds, tradiţional irlandez, ce îmi suna foarte cunoscut, cu rima de vers “early in the morning…”

– Amazing Grace

– You Give Love a Bad Name – Bon Jovi

– Gabriel’s Oboe, transformat în Bradley’s Euphonium – Enio Morricone

– Sweet Child of Mine – Guns’n’Roses

– St. James Infirmary – Louis Armstrong

– Take the A Train – Duke Ellington

– It Don’t Mean a Thing If You Ain’t Got That Swing – Duke Ellington

– My Way – Frank Sinatra

IMG_1238

IMG_1200

IMG_1194

Jos pălăria pentru un concert superb! Militarii au ştiut să facă un spectacol frumos şi de ţinut minte. Nici nu mai trebuie menţionat faptul că asistenţa a aplaudat furtunos fiecare piesă pusă pe strigăt de goarnă.

IMG_1311

– Bogdan Movileanu, foto. – drd. Emil Boboescu –