Precum în filmele cu James Bonzi, americanii de la DARPA’s Extreme Accuracy Tasked Ordnance (EXACTO) au efectuat prima tragere reuşită în cadrul unui test în urma căruia s-a prezentat ghidarea unui glonţ de calibrul 0,50.
EXACTO este o muniţie special proiectată pentru ghidare optică în timp real. Glonţul poate lovi o altă ţintă, faţă de traiectoria originală către ţinta asupra căreia lunetistul îl expediase.
De asemenea pot fi aduse corecţii care să compenseze în zbor vântul, condiţiile de climă, mişcările ţintei şi alţi factori.
Programul EXACTO dezvoltă abordări şi capabilităţi noi pentru îmbunătăţirea razei şi acurateţea sistemelor de armament destinate tragerilor de mare precizie.
Sursa: DARPA
– Iulian Iamandi –
O animaţie de 30 de secunde nu reuşeşte să mă convingă. Dar, să presupunem că ar fi ceva adevăr în ştire. Până la glonţ, trebuie o armă cu ţeava lisă. Nu poţi ghida un proiectil care se roteşte “ca nebunul”. Apoi, trebuie doi operatori: lunetistul şi cel care manevrează echipamentul de ghidare optică.
http://defense-update.com/20101231_exacto_31122010.html#.U8dbNZSSzAk
În sfârşit, glonţul! Acesta trebie să conţină un sistem opto-electronic, o sursă de energie electrică, cel puţin un micromotor şi încărcătura de luptă. Toate într-un proiectil cam ca degetul mic al unui adult. Imposibil? Nu chiar, chinezii fac sculpturi în boabe de orez. Fragil? Da, chiar dacă mecanica ar fi executată din titan. Scump? Ohoho! Eficace? Părerea mea este că nu. Schimbarea traiectoriei, aşa cum se vede în animaţie, însemnă o frânare puternică, pierdere de viteză, respectiv, scăderea drastică a masei cinetice a proiectilului.