SAAB 340 MSA

In ultima perioada s-a constatat o crestere constanta a pietei sistemelor de supraveghere si patrulare maritima. Motivele sunt multiple: 95% din comertul mondial se desfasoara pe rute maritime (s-a cosntatat dublarea cifrelor legate de comertul pe mare la fiecare 10 ani, incepand cu 1945), se continua exploatarea resurselor (petrol si gaze naturale) sau descoperirea de noi zacaminte in zonele platformelor continentale. In consecinta cererea pentru mijloace de supraveghere maritima este in continua crestere.

Pentru a preintampina necesitatile pietei, SAAB a pus la punct un nou sistem de securitate maritima, pe platforma avionului civil SAAB 340. Acesta este gandit pentru executarea unor misiuni diverse cum ar fi supraveghere maritima, prevenirea contrabandei, a pirateriei si braconajului, misiuni SAR, supravegherea traficului naval si uemarirea ambarcatiunilor, supravegherea zonelor aflate sub embargo, a zonelor de poluare si supravegherea frontierelor, fiind din acest punct de vedere un sistem polivalent, multirol.

De asemenea avionul mai poate fi folosit pentru evacuare medicala sau transport de marfa si/sau personal. In dezvoltarea a cestui sistem s-a pus accent pe eficienta, cost de operare cat mai redus, mentenanta facila, disponibilitate ridicata si flexibilitate. Resursa este de minim 30 de ani.

O caratceristica a deosebita a sistemului este posibilitatea de a fi comandat de un singur operator in varianta standard. Optional, in spatiul din fiselaj se pot instala pana la 4 console pentru 4 operatori. Durata de patrulare este de 6 ore in configuratia standard, putand fi extinsa pana la 9-10 ore.

Avionica cuprinde un radar de supraveghere maritima fabricat de Telephonics care poate detecta si afisa pana la 200 de tinte simultan si un sistem de detectie electro-optic de tip FLIR/TV.

Clientii potentiali ai sistemului sunt Paza de Coasta, Vama, Fortele Aeriene, Marina, Agentii de Mediu…

– Griffon236 –