JAS 39 Gripen C

RMAF, sau desfăşurat Royal Malaysian Air Force, se uită cu jind la o ofertă a Suediei pentru leasingul a optisprezece avioane JAS39 Gripen. Iar treaba asta legătură cu programul lor MRCA, care evident, ca şi pe la alţii, înseamnă tot Multi-Role Combat Aircraft, dar nu se lasă cu F-16 “Tezec”.

Şeful RMAF, Tan Sri Rodzali Daud, a declarat către theSun că închirierea avioanelor Gripen este o soluţie ieftină având în vedere sumele enorme care ar fi necesare achiziţiei unor avioane de luptă noi.

“The Gripens had been leased to European air forces, so there is nothing new about such a deal.”

“The aircraft also meets all of our MRCA requirements although I admit it is short on gas and range due to its small size,”

– a spus Tan Sri Rodzali Daud, pe cinstite din câte se vede.

theSun, pe surse, anunţă că oferta asta ar fi fost făcută după ce Gripen şi Suhoi Su-30MKM au fost eliminate din programul MRCA după evaluările tehnice ale piloţilor de teste din RMAF.

Aceştia au ales pentru ultima etapă a competiţiei numai Boeing F/A-18 Super Hornet, Dassault Rafale şi Eurofighter Typhoon, fază în care vor fi evaluate pachetele de transfer tehnologic şi offset.

Rodzali a negat spusele celor de la theSun, afirmând că atât Gripen cât şi Suhoi sunt încă în joc: “we are still evaluating all of the aircraft”.

De asemenea, acelaşi Rodzali a negat că s-a efectuat un clasament tehnic al avioanelor avute în vedere.

Şeful RMAF a mai mărturisit şi că un factor important în selecţia finală va fi preţul cel mai mic al exploatării avionului ales:

“If the Supe Hornet is seen as the favourite, it is because we already have the Hornets (eight units) in service.”

Conform lui Rodzali, cu toate că este vorba şi de constrângeri bugetare, se va merge mai departe cu programul MRCA, RMFA urmând să retragă cele zece avioane MiG-29N până în 2015.

În cadrul aceluiaşi interviu, şeful RMFA a negat faptul că în cazul alegerii avioanelor Super Hornet, Rafale sau Typhoon, ţara sa îşi va permite achiziţia a doar 12 avioane.

“Another reason is technology. Technology is moving rapidly. We cannot afford to be left behind.”

Asta cu tehnologia a fost ultima declaraţie a lui Rodzali în interviu şi-i de ajuns să ne facă să ridicăm o întrebare: noi de ce nu spunem “we cannot afford to be left behind”?

Sursa: The Sun Daily

– Resboiu –

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.