Maxxpro and RG33 operated by the 170th Infantry Brigade Combat Team - Camp Spann, Afghan Baghlan province

Acum câteva zile întrebam un prieten ofiţer superior pe undeva, cam cum o să se lase cu MRAP-urile primite de la americani. Alea din Afganistan, da.

Eh? Facem un vot prin e-mail? Un poll? Hai că mi-a răsărit ideea, care ca şi multe altele, va fi preluată.

Dar, puţintică răbdare şi haideţi să-i dăm bătaie mai departe cu articolul.

În ultimii cinci ani americanii au scos în lumea asta rea peste 20 000 de vehicule MRAP, adică Mine Resistant Ambush Protected, adică vreo şapte procente din inventarul de vehicule ale Armatei SUA.

MRAP-urile au fost trimise în principal în Irak, unde au demonstrat că sunt greoaie, proaste în afara drumului, necesitând ceva mai târziu o grămadă de modificări pentru a putea fi operate şi în Afganistan.

M-ATV de la Oshkosh

 

Cu misiunile din Irak terminate şi Afganistanul aproape de trasul cortinei, Armata americană nu s-a decis ce să facă legat de monştrii MRAP, de la masivul Cougar şi până la M-ATV-urile tot-teren.

Buba e că MRAP-urile în cauză sunt de la cele obosite de ani buni de serviciu crâncen şi până la unele noi-nouţe, care nu au parcurs o milă prin misiuni.

Desigur, o parte vor fi folosite pentru antrenament. Asta e logic. La fel de logic este şi că o parte din ele vor fi date la fier vechi.

Americanii zic că se va ajune la un inventar care va conţine mai puţin de patruzeci de procente din cele 20 000 – 21 000 de MRAP-uri de acum, cele peste şaizeci de procente fiind propuse pentru lăsat în urmă, la faţa locului.  Adică vreo peste 12 000 de MRAP-uri vor fi abandonate în parcuri-depozit, sau vândute forţelor militare locale, iar o parte dintre cele care vor ajunge înapoi în SUA vor fi canibalizate sau date la fier vechi.

CAIMAN BOGS Irak 2009

 

Unele surse dau chiar 30 de procente, ca şi cifră pentru vehiculele care vor ajunge acasă pentru a se alătura brigăzilor aflate în baze.

Dar ştiţi care e partea cea mai proastă? SUA va introduce în dotare, începând cu 2016, noile JLTV (Joint Tactical Light Vehicle) care vor avea nivelul de protecţie al MRAP-urilor şi mobilitatea vehiculelor HMMWV, din care sunt planificate pentru achiziţie vreo 50 000 bucăţi până în 2035.

– Resboiu –